آنژیوگرافی قلب چرا انجام می‌شود؟ آمادگی‌ و مراقبت‌های لازم

آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب یک فرایند تشخیصی است که برای بررسی وضعیت رگ‌های کرونری و خونرسانی به قلب انجام می‌شود. هدف از این تست تشخیصی این است تا وضعیت بیمارانی که دارای علائمی همچون درد قفسه سینه، تنگی نفس، افزایش ضربان قلب و… هستند بررسی گردد. در آغاز تست آنژیوگرافی پزشک لوله نازکی (کاتتر) را وارد سرخرگ دست یا کشاله ران خواهد کرد تا وارد قلب شود و سپس ماده‌ای رنگی را وارد عروق می‌کند و با کمک تصویربرداری سی‌تی‌اسکن وضعیت رگ‌ها را بررسی می‌کند. در نهایت اگر گرفتگی یا مشکلی در عروق کرونری وجود داشته باشد، درمان لازم با دستور پزشک انجام خواهد شد.

آنژیوگرافی قلب چیست؟

آنژیوگرافی یک تست تشخیصی است که از اشعه ایکس به منظور ارزیابی رگ‌های خونی قلب استفاده می‌کند. آنژیوگرافی قلب همچنین با نام کاتتریزاسیون قلبی نیز نامیده می‌شود؛ چرا که در این روش از لوله بلندی به نام کاتتر برای بررسی سرخرگ‌های کرونری قلب استفاده می‌شود. پزشک با استفاده از آنژیوگرافی می‌تواند تشخیص و درمان عارضه‌های مرتبط با قبل و رگ‌های خونی را در یک جلسه انجام دهد.

در ارتباط با روش آنژیوگرافی قلب بایستی توجه شود که ابتدا پزشک سوراخ کوچکی در رگ خونی منتهی به قلب ایجاد می‌کند. این کار معمولا از طریق کشاله ران یا مچ دست انجام می‌شود. به این ترتیب، پزشک می‌تواند کاتتر را وارد قلب کند. سپس ماده رنگی کنتراست درون سرخرگ قلب تزریق می‌شود. دستگاه تصویربرداری با اشعه ایکس، ماده کنتراست را نمایش داده و فورا مجموعه‌ای از تصاویر و فیلم‌ها را ایجاد می‌کند. پزشک به کمک این تصاویر می‌تواند وضعیت داخل رگ‌های خونی را تجسم و ارزیابی کند. بسته به این تصاویر، پزشک از روش‌های ویژه جهت باز کردن سرخرگ‌هایی که به طور جزئی و یا کامل مسدود شده‌اند، استفاده می‌کند.

اهداف تست آنژیوگرافی

اهداف تست آنژیوگرافی قلب عبارتند از:

  • تعیین محل انسداد یا تنگی عروق (در صورتی که علائم بیماری سرخرگ کرونری مانند درد قفسه سینه که نشان‌دهنده آنژین قلبی یا حمله قلبی هستند وجود داشته باشند).
  • ارزیابی قابلیت پمپاژ قلب
  • ارزیابی فشار و سطح اکسیژن در بخش‌های مختلف قلب
  • بررسی مشکلات مرتبط با دریچه قلب
  • تشخیص نقص قلبی که در زمان تولد وجود داشته است (بیماری مادرزادی قلب).
  • نمونه‌برداری از بافت قلب

چرا باید آنژیوگرافی قلب انجام دهم؟

چرا باید آنژیوگرافی قلب انجام دهم؟

امکان دارد پزشک به دلایل زیر انجام آنژیوگرافی قلب را به شما توصیه کند:

  • وجود علائم بیماری سرخرگ کرونری مانند درد قفسه سینه (آنژین)
  • وجود علائم انسداد سرخرگ کرونری
  • درد در قفسه سینه، فک، گردن یا دست‌ها که قابل توصیف نمی‌باشد
  • نقص قلبی که در زمان تولد وجود داشته باشد (بیماری مادرزادی قلبی)
  • علائم نارسایی قلبی (تنگی نفس، ورم مچ پا)
  • دیگر مشکلات مرتبط با رگ‌های خونی یا آسیب‌دیدگی در قفسه سینه
  • مشکلات مرتبط با دریچه قلب که به جراحی نیاز داشته باشند.
  • درد قفسه سینه که جدید ایجاد شده باشد یا افزایش پیدا کرده است (آنژین ناپایدار).
  • علائم حمله قلبی (آغاز ناگهانی درد قفسه سینه)

در صورت نیاز به انجام جراحی غیرمرتبط با قلب نیز ممکن است به آنژیوگرافی قلب نیاز باشد؛ چرا که امکان دارد شخص تا حد زیادی در معرض بروز مشکلات قلبی در زمان جراحی مورد نظر باشد.

تست‌های دیگری نیز به این منظور وجود دارد و امکان دارد اشخاص پیش از آنژیوگرافی، تعدادی از این تست‌ها را انجام داده باشند. این تست‌ها شامل:

  • تست تردمیل (ETT) یا تست استرس قلب
  • تست هسته‌ای یا اسکن MIBI (با یا بدون ورزش)
  • اکوکاردیوگرافی یا تست استرس اکوی قلب
  • آنژیوگرافی توموگرافی رایانه‌ای (سی تی آنژیوگرافی که با نام اسکن CTA یا CAT نیز شناخته می‌شود)

تست‌های فوق اطلاعات مختلفی را به پزشک ارائه می‌دهند. بااین‌حال، آنژیوگرافی قلب معمولا دقیق‌ترین روش تشخیص بیماری سرخرگ کرونری محسوب می‌شود.

آیا آنژیوگرافی من از دست یا از کشاله ران انجام خواهد شد؟

تشخیص این که آنژیوگرافی شما باید از دست انجام شود یا از ران پا بر عهده متخصص خواهد بود. آنژیوگرافی از کشاله ران آسان‌تر است، زیرا قطر سرخرگ بیشتر است اما عوارض بیشتر و نقاهت طولانی‌تری دارد. از سوی دیگر آنژیوگرافی از دست عوارض کم و نقاهت کوتاهی دارد اما سخت‌تر است. با این وجود، پزشک زمانی آنژیوگرافی از دست را ترجیح می‌دهد که:

  • بیمار به دلیل چاقی یا شرایط فیزیکی نامساعد قادر به آنژیوگرافی از کشاله ران نباشد.
  • به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و رقیق بودن خون آنژیوگرافی از ران خطرناک باشد.
  • خطر اسپاسم عضلانی در کشاله ران وجود داشته باشد.
  • بیمار به واریس مبتلا باشد.

البته در مواردی که بیمار به دلیل دیالیز، عمل بای‌پس و یا مشکلات دیگر نتواند آنژیوگرافی از طریق دست انجام دهد، آنژیوگرافی از طریق کشاله ران انجام خواهد شد. آنژیوگرافی از راه دست به دلیل ظرافت رگ‌های دست به دقت بالا و تبحر نیاز دارد، بنابراین برای این فرایند حتما به پزشک حاذق مراجعه نمایید.

آمادگی‌های لازم قبل از انجام آنژیوگرافی

آمادگی‌های لازم قبل از انجام آنژیوگرافی قلب

در برخی از موارد، آنژیوگرافی قلب به صورت اورژانسی انجام می‌شود. البته معمولا این روش از قبل برنامه‌ریزی شده و شخص می‌تواند آمادگی لازم برای این منظور را کسب نماید. امکان دارد پیش از آنژیوگرافی قلب از تست‌های مختلفی استفاده شود. این تست‌ها شامل آزمایش خون، الکتروکاردیوگرام، تصویربرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه یا سی تی اسکن قلب می‌باشند.

جهت ارزیابی عملکرد کلیه به آزمایش خون نیاز می‌باشد. کلیه بایستی رنگ مورد استفاده در آنژیوگرافی را از بدن خارج کند. بنابراین بررسی عملکرد کلیه‌ها حائز اهمیت می‌باشد. همچنین جهت بررسی قابلیت لخته شدن خون نیز پزشک وضعیت خون شخص را ارزیابی خواهد کرد. نکات مهم در ارتباط با آمادگی برای آنژیوگرافی قلب عبارتند از:

بسته به نوع آنژیوگرافی، امکان دارد از بیمار خواسته شود که برای چند ساعت پیش از آنژیوگرافی غذا مصرف نکند. این کار معمولا جهت کاهش خطر بروز عوارض مانند ورود مواد خارجی به ریه‌ها در زمان آنژیوگرافی توصیه می‌شود.

اشخاص بایستی وجود هر گونه آلرژی به دارو یا ماده کنتراست رادیوگرافی را پیش از درمان به پزشک اطلاع دهند. بسته به نوع آلرژی، امکان دارد داروی مورد نظر جهت جلوگیری از بروز واکنش منفی برای شخص تجویز شود.

پیش از آنژیوگرافی امکان دارد نیاز باشد تا اشخاص از مصرف داروهای رقیق‌کننده خون یا داروهای دیگری که سبب افزایش احتمال خونریزی می‌شوند، خودداری کنند. پزشک در ارتباط با نوع دارو و زمان عدم مصرف داروی مورد نظر توصیه‌های لازم را به اشخاص ارائه خواهد داد.

افراد بایستی جهت بازگشت از بیمارستان یا کلینیک مورد نظر برنامه‌ریزی کنند. امکان دارد در زمان آنژیوگرافی از آرام‌بخش استفاده شود. مصرف آرام‌بخش می‌تواند در توانایی شخص برای رانندگی اختلال ایجاد کند.

بسته به نیازهای هر شخصی امکان دارد پیش از درمان، پزشک توصیه‌های اضافی به بیمار ارائه کند. جهت اطمینان از موفقیت‌آمیز بودن درمان، بایستی از دستورات پزشک پیروی شود.

در صورت وجود هر گونه سوال یا نگرانی، این مسائل بایستی پیش از درمان با پزشک در میان گذاشته شوند. جهت کسب آمادگی  پیش از آنژیوگرافی قلب و کاهش احتمال بروز عوارض، بیمار بایستی از تمامی توصیه‌های ارائه شده از جانب پزشک پیروی کند.

بنابراین در صورت وجود هر گونه سوال در مورد آمادگی پیش از آنژیوگرافی، توصیه می‌شود با بیمارستان یا کلینیک مورد نظر در این مورد هماهنگ شود.

مراحل آنژیوگرافی قلب

مراحل آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب معمولا به حدود یک ساعت زمان نیاز دارد ولی ممکن است بیشتر از این هم طول بکشد. مراحل آنژیوگرافی قلب شامل زی است:

  1. جهت ثبت ضربان قلب از یک مانیتور قلب و برای اندازه‌گیری سطح اکسیژن از یک پروب بر روی انگشت دست استفاده می‌شود. در صورت وجود هر گونه احساس ناراحتی بایستی به پرستار اطلاع داده شود.
  2. پزشک پوست اطراف مچ دست یا کشاله ران (در قسمتی که کاتتر وارد سرخرگ می‌شود) را تمیز می‌کند.
  3. سپس ماده ‌بی‌حسی موضعی جهت بی‌حس کردن ناحیه مورد نظر تزریق می‌شود. در زمان تزریق امکان دارد مقداری درد ایجاد شود. (در صورتی که تزریق در کشاله ران انجام شود، امکان دارد پس از تزریق ماده بی‌حسی، احساس سوزن سوزن شدن و گزگز در پا ایجاد شود).
  4. پس از بی‌حس شدن ناحیه مورد نظر، پزشک برش کوچکی در پوست کشاله ران یا مچ دست ایجاد می‌کند.
  5. پزشک با استفاده از تصاویر اشعه ایکس، کاتتر را وارد سرخرگ کرده و به سمت قلب هدایت می‌کند. از تصاویر اشعه ایکس به منظور هدایت دقیق کاتتر استفاده می‌شود.
  6. زمانی که کاتتر در موقعیت صحیح قرار گرفت، پزشک رنگ مخصوص را تزریق کرده و با جریان یافتن رنگ در سرخرگ‌ها و قلب، از تصاویر اشعه ایکس به تعداد بیشتری استفاده می‌شود.
  7. این تزریقات هر گونه تنگی یا انسداد را نشان خواهد داد. بیمار وجود کاتتر در سرخرگ را حس نخواهد کرد ولی امکان دارد در زمان تزریق رنگ، حس گرما در بدن ایجاد شود).
  8. پزشک پس از پایان آنژیوگرافی، کاتتر را خارج خواهد کرد.
  9. ناحیه ورود کاتتر به سرخرگ بایستی بسته شود. بسته به محل ورود کاتتر (مچ دست با کشاله ران) از روش‌های مختلفی به این منظور استفاده می‌شود.
  • اگر آنژیوگرافی از طریق مچ دست انجام شود، نوار محکمی دور مچ دست بسته می‌شود. می‌توان این نوار را به تدریج شل کرد. این نوار بایستی برای مدت چند ساعت پس از آنژیوگرافی تا زمان توقف خونریزی بسته نگه داشته شود.
  • اگر کاتتر وارد کشاله ران شده باشد، از ابزار مخصوص کوچکی برای بستن ناحیه ورود کاتتر به سرخرگ استفاده می‌شود. این ابزار پس از چند هفته خود به خود حل می‌شود. در برخی از مواقع پزشک به جای این ابزار از پد فشاری استفاده می‌کند.

بیمار بایستی برای مدت چند ساعت دراز بکشد تا سرخرگ به طور کامل بسته شود. همچنین بیمار باید پا (و یا در صورتی که از مچ دست استفاده شده باشد دست خود) را در جهت کاهش خونریزی صاف و راست نگه دارد. پرستار به طور مداوم فشار خون و ضربان قلب بیمار را ارزیابی می‌کند و همچنین مچ دست یا کشاله ران نیز برای وجود خونریزی، ورم و درد بررسی می‌شود. جهت خروج رنگ از بدن، بیمار بایستی مقدار زیادی آب بنوشد.

مراقبت‌های بعد از انجام آنژیوگرافی قلب

مراقبت‌های بعد از انجام آنژیوگرافی قلب

آنژیوگرافی قلب فرآیندی کم‌تهاجمی است که عوارض چندانی ندارد، بااین‌حال برای تسریع بهبودی و جلوگیری از عوارض احتمالی، لازم است بعد از آنژیوگرافی نکاتی را رعایت کنید، ابتدا مراقبت‌های لازم در مطب توسط پرستاران ارائه خواهد شد اما بعد از ترخیص، باید در منزل از خود مراقبت کنید:

توجه: اگر کاتتر وارد کشاله ران شده باشد، بیمار برای مدت چند ساعت نباید پای خود را خم کند. اگر کاتتر وارد مچ دست شده باشد، دست بر روی یک بالش قرار گرفته و با قرار دادن دست در یک بازوبند مخصوص، مفصل آرنج بی‌حرکت نگه داشته خواهد شد. (این بازوبند یک ابزار پلاستیکی است که برای ثابت نگه داشتن مفصل آرنج طراحی شده است).

  • فشار خون، نبض، تنفس و ناحیه وارد شدن کاتتر به طور مرتب ارزیابی می‌شوند.
  • برای مدت کوتاهی به بیمار مایعات به صورت داخل وریدی داده می‌شود؛ البته توصیه می‌شود که بیمار خوردن و نوشیدن را هر چه سریع‌تر دوباره آغاز کند.
  • بیمار می‌تواند پس از چهار ساعت بنشیند.
  • شش ساعت پس از بهبودی بیمار می‌تواند به منزل بازگردد.
  • در صورت عدم استفاده از رژیم غذایی خاص، توصیه می‌شود که بیمار از رژیم غذایی کاهش‌دهنده کلسترول استفاده کند.
  • نتایج اولیه آنژیوگرافی قلب توسط متخصص قلب و عروق که آنژیوگرافی را انجام داده است، به بیمار ارائه می‌شود. جهت ارزیابی روند درمان، بایستی برای مراجعه مجدد به متخصص قلب و عروق برنامه‌ریزی شود.

بیمار حتی اگر  از استنت یا آنژیوپلاستی استفاده کرده باشد، می‌تواند پس از آنژیوگرافی قلب به منزل بازگردد. به علت استفاده از بی‌حسی، شخص دیگری باید بیمار را به منزل برساند.

مراقبت بعد از آنژیوگرافی قلب پس از بازگشت به منزل شامل موارد زیر می‌باشد:

  • از بلند کردن اجسام سنگین‌تر از ۴.۵ کیلوگرم یا خم شدن برای مدت دو روز پس از آنژیوگرافی قلب خودداری کنید. این کار از خونریزی در محل آنژیوگرافی جلوگیری می‌کند.
  • پس از درمان، یک شخص بزرگسال بایستی به مدت یک شب در کنار شما بماند. برخی از افراد بایستی جهت بهبود پس از آنژیوگرافی در بیمارستان بمانند.
  • جهت اطمینان از تسریع روند بهبود و کاهش خطر بروز عوارض، بایستی از تمامی دستورات پزشک در ارتباط با اقدامات پس از درمان پیروی شود.
  • جهت کاهش احتمال بروز عفونت، محل انجام آنژیوگرافی بایستی تمیز و خشک نگه داشته شود. از شنا کردن، خیس کردن محل آنژیوگرافی یا استحمام برای مدت حداقل ۴۸ ساعت پس از درمان بایستی خودداری شود.
  • محل انجام آنژیوگرافی بایستی برای مواردی مانند قرمزی، ورم، گرما یا هر گونه ترشح به طور مرتب ارزیابی شود. در صورت بروز این علائم بایستی به پزشک مراجعه شود.
  • تمامی داروها بایستی طبق تجویز پزشک مصرف شوند. این مطلب خصوصا در صورت مصرف داروهایی مانند داروهای رقیق‌کننده خون جهت کاهش خطر لخته شدن خون اهمیت دارد.
  • از انجام فعالیت‌های سنگین مانند دویدن، بلند کردن اجسام سنگین یا ورزش برای مدت چند روز پس از درمان بایستی خودداری شود. استراحت در طی این مدت حائز اهمیت است و به تسریع روند بهبود کمک می‌کند.
  • بیمار بایستی جهت جلوگیری از کم‌آبی بدن و کمک به دفع هر گونه ماده کنتراست که در طی درمان استفاده شده است، مقادیر زیاد مایعات مانند آب یا آب میوه مصرف کند.
  • در صورت تشدید علائمی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه یا خونریزی از محل انجام آنژیوگرافی بایستی فورا به پزشک مراجعه شود.

با رعایت موارد فوق، بیمار می‌تواند از تسریع روند بهبود اطمینان حاصل کند.

عوارض جانبی آنژیوگرافی قلب

عوارض جانبی آنژیوگرافی قلب

انجام آنژیوگرافی قلب می‌تواند سبب بروز عوارض شود. در ارتباط با مزایا و خطرات آنژیوگرافی قلب و در صورت وجود هر گونه نگرانی در این مورد بایستی با پزشک یا پرستار مشورت شود. تیم درمانی می‌تواند اطلاعات بیشتری در ارتباط با عوارض آنژیوگرافی قلب به شما ارائه دهد.

عوارض خفیف آنژیوگرافی قلب شامل:

  • خونریزی زیر پوست در ناحیه وارد شدن کاتتر؛ این حالت بایستی پس از چند روز بهبود پیدا کند، ولی در صورت وجود نگرانی در این مورد با پزشک مشورت کنید.
  • کبودی: بروز کبودی در ناحیه وارد شدن کاتتر برای مدت چند هفته شایع می‌باشد.
  • بروز آلرژی به رنگ کنتراست استفاده شده که سبب بروز علائمی مانند راش پوستی می‌شود؛ پیش از درمان بایستی وجود هر گونه آلرژی به پزشک اطلاع داده شود.

عوارض شدیدتر ناشی از آنژیوگرافی به ندرت بروز می‌کنند و ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • آسیب‌دیدگی سرخرگ در ناحیه وارد شدن کاتتر که احتمالا بر خونرسانی به اندام مورد نظر تاثیر می‌گذارد.
  • حمله قلبی
  • سکته مغزی
  • آسیب‌دیدگی کلیه‌ها ناشی از رنگ کنتراست
  • آسیب‌دیدگی بافت ناشی از پرتو اشعه ایکس (در صورتی که زمان آنژیوگرافی طولانی شود)
  • خونریزی شدید
  • مرگ

البته به خاطر داشته باشید که احتمال رخ دادن هر گونه عارضه شدید، با مراجعه به پزشک حاذق و با تجربه تقریبا به صفر خواهید رسید با این وجود به علائم زیر توجه داشته باشید و در صورت رخ دادن آن حتما به پزشک مراجعه نمایید:

  • قرمزی و عفونت ناحیه آنژیوپلاستی
  • تب بالای ۳۸.۵ درجه که به مسکن پاسخ نمی‌دهد
  • دمای بدن پایین و افت فشار شدید
  • خونریزی و تورم در ناحیه درمان
  • درد شدید در ناحیه تزریق
  • بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن دست یا پا

هزینه آنژیوگرافی قلب

قیمت انجام آنژیوگرافی قلب، به عوامل گوناگونی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • موقعیت جغرافیایی کلینیک یا بیمارستان
  • دستمزد پزشک و تیم درمانی
  • مهارت و تخصص پزشک شما
  • نوع بیمه ی بیمار

برای اطلاع دقیق از هزینه‌ انجام آنژیوگرافی قلب، می‌توانید با کلینیک قلب کرج به شماره ۰۲۶۳۲۲۰۲۲۴۴ تماس بگیرید تا کارشناسان ما هزینه‌های آنژیوگرافی در کلینیک را به اطلاع شما برسانند.

سخن آخر

آنژیوگرافی قلب، یک روش تشخیص پزشکی تهاجمی است. پزشک در صورت مشاهده علائم خاص بیماری‌های قلبی عروقی، آنژیوگرافی را تجویز خواهد کرد. هدف اصلی این روش، تشخیص و درمان هرگونه گرفتگی و تنگی درون عروق قلبی می‌باشد. در صورت وجود تنگی یا گرفتگی عروق، از روش‌هایی همچون نصب استنت، تجویز دارو و … برای درمان استفاده خواهد شد. می‌توان گفت آنژیوگرافی، با توجه به کارآمد بودن، عوارض جانبی کم و دوره‌ نقاهت کوتاهی دارد. این یک روش تشخیصی مطمئن برای بررسی مشکلات قلبی و درمان‌ برخی بیماری‌های قلبی است.

سوال‌های رایج در مورد آنژیوگرافی قلب

انجام آنژیوگرافی قلب، چه قدر زمان می‌برد؟

فرآیند آنژیوگرافی ، معمولا طولانی نیست و چیزی حدود ۳۰ دقیقه زمان می برد اما اگر پزشک لزوم انجام سایر روش‌های درمانی (مثل نصب استنت) را تشخیص دهد ، ممکن است پروسه تا یک ساعت یا بیشتر طول بکشد.

آیا بعد از انجام آنژیوگرافی قلب باید در بیمارستان بستری شوم؟

در بیشتر موارد، بیمار می‌تواند در روز انجام آنژیوگرافی به منزل بازگردد. البته امکان دارد پس از درمان جهت جلوگیری از خونریزی نیاز باشد که بیمار برای مدت چند ساعت استراحت کند و دراز بکشد.

آیا آنژیوگرافی قلب دردناک است؟

امکان دارد عوارض مختلفی در ناحیه وارد شدن کاتتر ایجاد شود. این عوارض شامل درد، ورم یا کبودی می‌باشند و معمولا پس از چند روز رفع می‌شوند.

آیا آنژیوگرافی قلب خطرناک است؟

آنژیوگرافی معمولا یک روش ایمن محسوب می‌شود ولی احتمال بروز خطرات در این روش وجود دارد. شایع‌ترین خطرات مرتبط با این روش شامل خونریزی یا کبودی در ناحیه وارد شدن کاتتر، واکنش آلرژیک به رنگ کنتراست (یا ید) یا آسیب‌دیدگی رگ‌های خونی و یا اندام‌ها می‌باشد.

در صورت بروز عفونت در ناحیه وارد شدن کاتتر چه اقدامی باید انجام شود؟

در صورت بروز عفونت در این ناحیه، مراجعه فوری به پزشک و توصیف علائم حائز اهمیت می‌باشد.

چه مدت پس از آنژیوگرافی قلب می‌توان فعالیت‌های ورزشی را ادامه داد؟

امکان دارد زمان آغاز مجدد فعالیت‌های ورزشی پس از آنژیوگرافی قلب بسته به وضعیت جسمانی و دستورات پزشک، در هر شخصی متفاوت باشد.  به طور کلی توصیه می‌شود که جهت اطمینان از بهبود کامل، از انجام فعالیت‌های سنگین مانند ورزش برای مدت چند روز تا یک هفته پس از درمان خودداری شود.

آیا استفاده از آنژیوپلاستی در کودکان نیز امکان‌پذیر است؟

بله. در موارد خاص امکان دارد این روش در کودکان استفاده شود. استفاده از آنژیوگرافی خصوصا در مواردی که به ارزیابی قلب و رگ‌های خونی کودک نیاز باشد، توصیه می‌شود. ممکن است این روش برای تشخیص و درمان بیماری‌های قلبی مادرزادی، تشخیص ناهنجاری در سرخرگ‌های کرونری یا ارزیابی وضعیت کلی سلامتی کودک ضروری باشد.

آیا رانندگی پس از آنژیوگرافی قلب امکان‌پذیر است؟

پس از آنژیوگرافی قلب معمولا توصیه می‌شود که از رانندگی برای مدت حداقل ۲۴ ساعت (یا مدت توصیه شده از جانب پزشک)  خودداری شود؛ چرا که به علت استفاده از ماده بی‌حسی یا آرام‌بخش در زمان درمان امکان دارد هوشیاری و واکنش‌های شخص دچار اختلال شود.

آیا استحمام پس از آنژیوگرافی قلب امکان‌پذیر است؟

بله. معمولا استحمام پس از آنژیوگرافی قلب امکان‌پذیر است. به این منظور بایستی از دستورات پزشک در این رابطه پیروی شود. در برخی از موارد، امکان دارد پزشک توصیه کند که جهت اطمینان از بهبودی کامل، بیمار برای مدت مشخصی از استحمام یا استفاده از آب داغ خودداری کند.

بعد از آنژیوگرافی چه دارویی باید مصرف کنم؟

پزشک ممکن است برای جلوگیری از تشکیل لخته‌های خونی، داروهای رقیق‌کننده خون برایتان تجویز نماید همچنین برای کاهش درد مچ یا کشاله ران می‌توان از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده نمود.

چه مدت پس از آنژیوگرافی می‌توانم به محل‌ کار بازگردم؟

زمان بازگشت به محل‌کارتان به نوع فعالیت فیزیکی و محل آنژیوگرافی بستگی دارد، با توجه به حساسیت این فرایند بهتر است تا با پزشک خود در این مورد مشورت نمایید.

آیا می‌توان بعد از آنژیوگرافی رابطه جنسی داشت؟

حداقل ۵ روز تا یک هفته صبر نمایید. در صورتی که آنژیوگرافی از کشاله ران انجام داده‌اید جوانب احتیاط را رعایت کنید.

آنژیوگرافی از کدام سمت بدن انجام می‌شود؟

این مورد به نبض سرخرگ رادیال بستگی دارد اما در اغلب موارد چه در آنژیوگرافی دست و ران از سمت چپ انجام می‌شود.

آیا می‌توانم بعد از آنژیوگرافی غذا بخورم؟

بله به محض اینکه احساس کردید میل به غذا دارید، برای بازیابی قوای خود غذاهای مقوی بخورید.

آیا آنژیوگرافی به بیهوشی نیاز دارد؟

خیر، این فرایند با بی‌حسی موضعی انجام خواهد شد.

فهرست مطالب
تماس با ما