تست ورزش که تحت عنوان تست استرس ورزشی نیز شناخته میشود، یک روش تشخیصی و غیرتهاجمی است که عملکرد قلب را حین انجام فعالیت ورزشی نشان میدهد. در این تست، بیمار طبق یک برنامه ورزشی روی تردمیل یا دوچرخه ثابت، فعالیت ورزشی میکند تا تغییرات ضربان قلب، فشار خون و تغییرات ECG او ثبت و گزارش شود. این تست اطلاعات مهمی درباره پیشبینی بروز بیماریهای قلبیعروقی و تشخیص آنها را در اختیار پزشک قرار میدهد. بررسی عملکرد قلب حین انجام فعالیت ورزشی جهت تشخیص انواع اختلالات در ساختار قلب، گرفتگی عروق و مشکلات مربوط به نارسایی جریان خون در عضلات قلب مورد استفاده قرار میگیرد. تست ورزش همچنین برای تعیین میزان خطر در بیماران مبتلا به درد قفسه سینه یا تنگی نفس نیز بکار میرود. در مورد بیمارانی که بنابر دلایل مختلف قادر به ورزش نیستند، انواع دیگری از تست ورزش همچون استفاده از داروهای خاص، تجویز میشود.
تست ورزش یا تست استرس ورزشی چیست؟
تست ورزش یا تست استرس ورزشی به عنوان یک روش تشخیصی استفاده میشود که عملکرد دقیق قلب را در حین ورزش مورد ارزیابی قرار میدهد. این تست بطور همزمان فعالیتهای قلب مانند ضربان قلب، فشار خون، و تغییرات ECG (سیگنالهای الکتریکی قلب) را رصد میکند. تست ورزش طبق یک برنامه ورزشی استاندارد (پروتکل بروس Bruce ) و هنگام راه رفتن بیمار روی تردمیل یا پدال زدن دوچرخه ثابت، انجام میشود. این روش به عنوان یک آزمایش غیرتهاجمی و ایمن، اطلاعات ارزشمندی را درباره عملکرد قلب در طول فعالیت بدنی به پزشک ارائه میدهد.
تست ورزش برای بررسی موارد مختلفی از جمله تشخیص انواع نارساییهای قلبی، تعیین میزان مناسب ورزش، ارزیابی اثربخشی درمانها و جراحیهای قلبی و همچنین پیشبینی خطر بیماریهای مرتبط با قلب انجام میشود. بیمارانی که در معرض خطر متوسط نارسایی قلبی قرار دارند، بهتر است از این روش استفاده کنند. اما افرادی که احتمال بالای وجود نارسایی قلبیعروقی در آنها وجود دارد، باید تحت آزمایش ورزش همراه با تصویربرداری قلبی قرار گیرند. علاوه بر این، برخی مشاغل به ویژه مشاغلی که شامل فعالیت بدنی با مسئولیتهای بالا هستند، ممکن است پیش از استخدام به انجام تست ورزش نیاز داشته باشند تا قابلیت فرد برای انجام وظایف مورد نیاز به دقت ارزیابی شود.
اهداف، دلایل و موارد تجویز تست ورزش قلبی
هدف از انجام تست ورزش، ارزیابی عملکرد قلب در حین فعالیت بدنی و همچنین واکنش قلب به استرس است. علاوه بر این، تست ورزش به بررسی مشکلاتی مانند اختلالات مربوط به تامین خون، ریتم یا ضربان قلب و یا سایر جنبههای عملکرد قلب مانند ضخامت عضله قلب (هیپرتروفی) میپردازد که هنگام فعالیت شدید قلب رخ میدهند. تست ورزش قلبی که تحت عنوان تست استرس نیز شناخته میشود، ممکن است بنابر دلایل مختلفی تجویز شود که برخی آنها از شامل:
- تشخیص انواع بیماریهای قلبی: تست ورزشی قلبی برای تشخیص بیماریهایی نظیر آریتمی قلبی، بیماری عروق کرونر، کاردیومیوپاتی، ایسکمی قلبی و بیماریهای مربوط به ساختار قلب انجام میشود.
- آریتمی: نوعی از بیماریهای مربوط به ریتم غیر طبیعی قلب
- بیماری عروق کرونر (CAD): یک بیماری قلبی است که بر اثر وجود یک توده یا تنگی شریانهای کرونر بروز پیدا میکند و باعث کاهش جریان خون به عضله قلب میشود. این بیماری میتواند منجر به درد قفسه سینه یا حمله قلبی شود.
- سندرم حاد کرونری (ACS): این بیماری به دلیل کاهش جریان خون در شریانهای کرونری به وجود میآید. در این سندروم، بخشی از عضله قلب قادر به عملکرد صحیح نیست و یا ممکن است از کار بیافتد.
- کاردیومیوپاتی: کاردیومیوپاتی یا بیماری ماهیچه قلب از جمله بیماریهای عضله قلب است که باعث ناتوانی قلب در پمپاژ خون کافی میشود.
-
- ایسکمی قلبی القایی: بیماریهای ناشی از کاهش خونرسانی به عضله قلب (میوکارد) که اغلب بر اثر انسداد عروق کرونر رخ میدهند.
- ارزیابی ریسک پس از سکته قلبی (انفارکتوس میوکارد MI): در روزهای اولیه پس از سکته قلبی، یک تست ورزش سطح پایین میتواند برای ارزیابی ایسکمی، آریتمیها و شروع توانبخشی قلبی انجام شود.
- ارزیابی تحمل ورزشی: تست ورزش در صورتی که بیمار مشکوک به CAD باشد، برای ارزیابی استرس یا تحمل ورزشی انجام میشود. تست ورزش همچنین ممکن است برای تعیین محدوده ورزش ایمن، پیش از شروع برنامه توانبخشی قلبی و یا هنگام بهبودی پس از یک عارضه قلبی مانند حمله قلبی استفاده شود.
- ارزیابی ریتم قلب و فعالیت الکتریکی ECG: انجام تست ورزش قلبی ممکن است برای ارزیابی ریتم قلب و فعالیت الکتریکی در طول ورزش توصیه شود.
- ارزیابی تناسب قلبی و جریان خون به قلب: این آزمایش میتواند به ارزیابی سطح آمادگی قلبی در مقایسه با سایر افراد همسن کمک کند و علائم جریان خون ناکافی به عضله قلب که نشان دهنده انسداد یکی از رگهای خونی است را تشخیص دهد.
- برنامهریزی روند درمان: نتایج تست استرس ورزش میتواند به درمان پزشکی و برنامهریزی درمانی بهویژه در افراد مبتلا به CAD یا مشکوک به آن کمک کند.
- تشخیص و پیشبینی: تست ورزش میتواند به تشخیص علل احتمالی مرتبط با بیماری قلبی که ناشی از علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس یا سبکی سر است، کمک بسیاری کند و پیشبینی مفیدی در مورد سلامت قلب بیمار و ابتلا به انواع بیماریهای قلبی ارائه دهد.
- استخدام برخی مشاغل خاص: مشاغلی که نیاز به فعالیت بدنی زیاد و مسئولیت بالا هستند، ممکن است پیش از استخدام، فرد را ملزم به انجام تست ورزش قلبی کنند تا قابلیتهای او برای انجام وظایف را مورد ارزیابی قرار دهند.
آمادگی جهت انجام تست ورزش قلبی
پیش از آماده شدن برای انجام تست ورزش، پیروی از برخی دستورالعملهای خاص جهت حصول اطمینان از ارائه نتایج دقیق، بسیار مهم است. آمادگیهای لازم برای انجام تست ورزش قلبی به شرح زیر است:
- پرهیز از مصرف کافئین: از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین (۱۲ الی ۲۴ ساعت پیش از تست ورزش) از جمله قهوه، نسکافه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار خودداری کنید. کافئین، گیرندههای آدنوزین را مسدود میکند. این حالت، توانایی عروق قلبی جهت تنظیم جریان خون در طول فعالیت ورزشی را کاهش میدهد. کافئین همچنین میتواند تاثیرات نامطلوبی بر فعالیت قلبیعروقی داشته باشد و در تشخیص ایسکمی قلبی نیز اختلال ایجاد کند.
- رژیم غذایی: حداقل ۳ ساعت پیش از انجام آزمایش از خوردن، آشامیدن و استعمال دخانیات پرهیز کنید.
- لباس مناسب: لباسهای گشاد و راحت بپوشید و از کفش مخصوص پیادهروی استفاده کنید.
- برنامه دارویی: اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید، پیش از انجام آزمایش حتما با پزشک متخصص درباره نحوه مصرف داروهای خود حین تست ورزش و یا قبل از آن مشورت کنید. ممکن است لازم باشد که داروها را همراه خود بیاورید و در طول تست به منظور ارزیابی دقیقتر، آنها را مصرف کنید.
- داروهای مصرف شده: پزشک را از میزان و نوع داروهای مصرفی خود مطلع کنید و ابتلا به هرگونه بیماری دیگر را نیز با ایشان در میان بگذارید.
- دستورالعملهای ارائهشده توسط تکنسین و پزشک خود را به دقت دنبال کنید و نتایج آزمایشات قبلی خود را نیز همراه داشته باشید.
چگونگی انجام تست ورزش قلبی
اکثر بیماران میتوانند بهطور ایمن، تست ورزش را انجام دهند، اما اگر بیماران بنابر دلایل مختلف (دیسک کمر، آرتروز، معلولیت و غیره) قادر به انجام تست ورزش از طریق تردمیل نباشند، حالت دوچرخه ثابت یا در موارد حادتر حالت دارویی این تست برای آنها انجام میشود. در تست ورزش دارویی، از برخی داروهایی استفاده میشود که واکنش قلبی مشابه ورزش کردن را در فرد ایجاد میکنند، بنابراین بیمار نیازی به انجام فعالیت ورزشی ندارد. برای انجام تست ورزش یا تست استرس ورزشی از طریق تردمیل مراحل زیر معمولا به ترتیب انجام میشوند:
- آمادگی: بیمار با اتصال الکترودهایی به قفسه سینه (جهت نظارت بر فعالیت الکتریکی قلب) برای انجام تست آماده میشود و یک بازوبند مخصوص سنجش فشار خون برای نظارت بر فشار خون، روی بازوی بیمار قرار داده میشود. در افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی و ریوی مانند آسم، علاوه بر الکترودهای نصب شده روی قفسه سینه، از ماسک تنفسی نیز استفاده میشود که این روش تحت عنوان تست ورزش قلبی-ریوی (CPET) شناخته میشود.
- اندازهگیریهای ابتدایی: ضربان قلب، فشار خون و ECG اولیه بیمار در حالت استراحت ثبت میشود.
- ورزش: بیمار یا روی تردمیل راه میرود و یا روی دوچرخه ثابت، پدال میزند. بر اساس برنامه ورزشی، شدت ورزش به تدریج بیشتر میشود تا ضربان قلب افزایش پیدا کند.
- پایش و نظارت: در طول آزمایش مواردی همچون ضربان قلب، فشار خون و ECG بیمار به طور مداوم کنترل و ثبت میشود. همچنین از بیمار درباره وجود یا عدم وجود علائمی مانند درد قفسه سینه یا تنگی نفس نیز سؤال پرسیده میشود.
- اتمام آزمایش: زمانی که بیمار به ضربان قلب مورد نظر خود میرسد و یا علائمی را تجربه میکند که نیاز به قطع آزمایش دارد، آزمایش به تدریج متوقف میشود تا بدن فرد کمکم سرد شود.
- بازیابی: پس از انجام آزمایش نیز ضربان قلب، فشار خون و ECG بیمار در حین بازیابی پس از تمرین کنترل میشود.
انجام این آزمایش معمولا ۱۵ الی ۲۰ دقیقه طول میکشد و اکثر بیماران نیز اذعان داشتند که وضعیت آنها در طول انجام تست، قابل تحمل بوده است.
حالتهای مختلف تست ورزش: تردمیل، دوچرخه ثابت و تست دارویی
تستهای ورزش را میتوان با استفاده از حالتهای مختلفی مانند دوچرخه ثابت، تردمیل و حالت دارویی انجام داد. استفاده از دوچرخه ثابت و تردمیل به عنوان رایجترین روش تست ورزش شناخته میشود. دوچرخه ثابت (سیکل ارگومتر) امکان تجزیه و تحلیل الکتروکاردیوگرافی بهتری را به دلیل آثار کمتر ناشی از حرکات بالاتنه فراهم میکند، اما تردمیل معمولا گروههای عضلانی بیشتری را درگیر میکند. براساس مطالعات (۲و۱) به نظر میرسد که حالت دوچرخه ثابت در مقایسه با تردمیل کمی ایمنتر است، بهخصوص در افرادی که دارای کمر درد، آرتروز و یا سایر مشکلات حرکتی هستند.
تست ورزش دارویی از طریق تست استرس دوبوتامین یا آدنوزین انجام میشود و برای بیمارانی مناسب است که بنابر دلایل مختلف قادر به انجام فعالیت ورزشی نیستند. این داروها جهت تحریک همان اثر در قلب استفاده میشوند که گشادکننده عروق قلب هستند و باعث افزایش ضربان قلب و سرعت خون در عروق سالم و یا عروق گرفته قلب میشوند. انتخاب دقیق نوع دارو و حالت ورزش به اهداف خاص آزمایش و شرایط بیمار بستگی دارد.
پس از انجام تست ورزش قلبی
پس از انجام تست ورزش و تا زمانی که ضربان قلب به حالت طبیعی (حالت استراحت) خود بازگردد، تحت نظر خواهید بود. نتایج آزمایش برای شما توضیح داده میشود و پزشک ممکن است آزمایشات و درمانهای جدید دیگری را بر اساس نتایج توصیه کند. پس از ورزش ممکن است درد خفیفی در قفسه سینه خود احساس کنید و دچار خستگی شوید که در این حالت بهتر است مدتی استراحت کنید تا به حالت طبیعی خود بازگردید. اگر تست ورزش دارویی انجام شود، فرد ممکن است دچار سردرد خفیف، برافروختگی و درد قفسه سینه شود که اصلا نگران کننده نیست و با چند دقیقه استراحت برطرف خواهد شد.
نتایج تست ورزش و تفسیر آن
اطلاعات بدست آمده از تست استرس ورزشی میتوانند برای تشخیص، پیشبینی، ارزیابی پیشرفت بیماری و ارزیابی نتایج درمان در انواع اختلالات قلبیریوی، قلبیعروقی و عصبیعضلانی مورد استفاده قرار گیرند. این آزمایش از الکتروکاردیوگرافی (ECG) برای اندازهگیری تغییرات ضربان قلب و تکانههای الکتریکی استفاده میکند که ممکن است نشاندهنده وجود بیماری قلبیعروقی باشد. تفسیر تست ورزش شامل ارزیابی واکنش قلب به فعالیت بدنی جهت بررسی سلامت و نحوه عملکرد قلب است. تفسیر نتایج آزمایش به نحوه انجام آزمایش، علت، سن فرد و سابقه ابتلا به بیماری قلبی و سایر مشکلات پزشکی بستگی دارد و باید حتما توسط پزشک متخصص انجام شود.
- نتایج نرمال: نتیجه منفی ECG نشان میدهد که هیچ ناهنجاری قابل توجهی در فعالیت الکتریکی قلب وجود ندارد. یک آزمایش نرمال و نتیجه منفی به معنای آن است که فرد میتواند تا به اندازه یا بیشتر از اکثر افراد در سن و جنس خود ورزش کند. در نتایج طبیعی این آزمایش هیچ انسداد جدی یا مشکل جریان خون تشخیص داده نشده است و قلب فرد به خوبی کار می کند.
- نتایج غیرطبیعی و آنرمال: نتیجه مثبت ECG نشان میدهد که ناهنجاریهایی در فعالیت الکتریکی قلب وجود دارد و نتایج غیرعادی نیز ممکن است نشاندهنده وجود بیماری قلبی یا سایر مشکلات قلبی مانند موارد زیر باشد:
- ریتم غیر طبیعی قلب در حین ورزش
- تغییراتی در ECG که ممکن است نشاندهنده انسداد شریانهای تامین کننده خون در قلب باشد
- جریان خون پایین در هنگام ورزش و استراحت که میتواند نشاندهنده بیماری عروق کرونر باشد
محدودیتهای تست ورزش و صحت نتایج آن
تست ورزش قلبی دارای محدودیتهایی است و ۱۰۰% دقیق نیست. برخی از محدودیتها و عواملی که میتوانند بر دقت تستهای ورزش قلبی تأثیر بگذارند عبارتند از:
- روش انجام تست: دقت نتایج تست ورزش به درک اصول فیزیولوژیک، انتخاب روش مناسب، کاربردها و محدودیتهای تست بستگی دارد. استفاده از مقیاس استاندارد برای تخمین فعالیت قلب و اندازهگیریهای مناسب برای بهبود دقت تستهای ورزشی، ضروری است.
- تجهیزات مورد استفاده: دقت نتایج تست ورزش میتواند بر اساس نوع تجهیزات مورد استفاده و دقت آنها در طول آزمایش متفاوت باشد.
- عوامل ناشی از بیمار: دقت تستهای ورزشی میتواند تحت تاثیر عواملی مانند سن، جنسیت، وزن بدن، وضعیت اندام بیمار و سلامت وی متغیر باشد.
- آزمایشات ثانویه: تست استرس ورزشی ممکن است به تنهایی تصویر کاملی از سلامت قلبیعروقی فرد ارائه ندهد و انجام آزمایشات ثانویه ضروری باشد.
تست ورزش با وجود این محدودیتها، ابزاری ارزشمند برای تشخیص و ارزیابی وضعیت بیماران مبتلا به سندرمهای درد قفسه سینه، تعیین شدت بیماری، پیشبینی بیماری عروق کرونر، ارزیابی آریتمیها، غربالگری بیماران بدون علامت، و ارزیابی درمانهای پزشکی، جراحی و آنژیوپلاستی است.
عوارض تست ورزش قلبی
تست ورزش قلبی یا تست استرس یک روش غیرتهاجمی و معمولا بیخطر است و به ندرت پیش میآید که افراد در حین انجام آن دچار مشکل شوند. با این حال، در موارد نادر ممکن است عوارض جانبی و خطرات احتمالی به وجود آید که برخی از آنها شامل:
- سرگیجه و غش: اگر فشار خون فرد پایین باشد، ممکن است دچار سرگیجه و یا غش (در موارد نادر) شود.
- ضربان قلب نامنظم: ریتمهای نامنظم قلب یا آریتمی که معمولا به سرعت پس از اتمام تست ورزش از بین میرود.
- تست ورزش دارویی: در تست ورزش دارویی که با استفاده از داروهای دوبوتامین یا آدنوزین انجام میشود، فرد ممکن است عوارض جانبی خفیفی مانند سردرد، برافروختگی، درد در قفسه سینه یا تنگی نفس را تجربه کند.
- سایر عوارض جانبی: اضطراب، گرگرفتگی، سردرد، حالت تهوع، لرزش و تنگی نفس
لازم بذکر است که در صورت بروز احساس درد قفسه سینه (متوسط تا شدید)، تنگی نفس شدید، سرگیجه و یا خستگی ممکن است آزمایش متوقف شود. در موارد نادر بروز عارضه، افراد آموزشدیده و حرفهای برای ارزیابی عملکرد، علائم بیمار و ارائه درمان فوری اورژانسی در محل حضور دارند.
تفاوت تست ورزش قلبی با اکوکاردیوگرام قلبی
تست ورزش یا تست استرس و اکوکاردیوگرام هر دو ابزار تشخیصی مهمی برای ارزیابی سلامت قلب هستند، اما اهداف متفاوتی دارند. تست ورزش قلبی، نحوه واکنش قلب به استرس ناشی از فعالیت بدنی و ورزش را اندازهگیری میکند و معمولا شامل راه رفتن روی تردمیل یا پدال زدن دوچرخه ثابت است تا ضربان قلب، فشار خون و نوار قلب (ECG) فرد مورد بررسی قرار گیرد. این آزمایش همچنین با انجام ورزش و برنامهریزی درمانی برای ارزیابی میزان فعالیت بدنی که قلب فرد میتواند به طور ایمن از عهده آن برآید، شناسایی علائم نارسایی قلبی، ریتم غیرطبیعی قلب یا جریان خون ناکافی به عضله قلب انجام میشود.
برخلاف تست ورزش، اکوکاردیوگرام یک آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر دقیق از ساختار و عملکرد قلب استفاده میکند. اکوکاردیوگرام استرس که به عنوان ” اکوی استرس” نیز شناخته میشود، اکوکاردیوگرام را با تست ورزش قلبی ترکیب میکند. این روش شامل انجام یک اکوکاردیوگرام منظم برای مشاهده تصاویر قلب در حالت استراحت است و سپس یک تست ورزش که در طی آن ضربان قلب سریعتر است، برای مشاهده تصاویری از قلب پس از ورزش، انجام خواهد شد. از این آزمایش برای ارزیابی میزان جریان خون به قلب و تشخیص وجود هرگونه ناهنجاری در عملکرد قلب در حین فعالیت بدنی استفاده میشود.
هزینه انجام تست ورزش قلبی
هزینه تست ورزش یا استرس قلبی متغیر است و ه خدمات بیمه درمانی ارائه شده به بیمار، نوع تجهیزات مورد استفاده، انجام حالت دارویی، برنامه ورزشی خاص ارائه شده به بیمار، استفاده از تردمیل یا دوچرخه ثابت، مکان، نوع تست و داروها بستگی دارد. جهت کسب اطلاعات دقیق از این جزییات و دریافت وقت مشاوره میتوانید با کارشناسان مرکز ما (کلینیک قلب و عروق و واریس کرج) با شماره تلفن ۰۲۶۳۲۵۰۳۳۷۶ تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
مصرف چه داروهایی با تست ورزش قلبی تداخل دارد؟
برخی داروها میتوانند دقت تست ورزش را تحت تاثیر قرار دهند. بیماران باید پیش از انجام آزمایش، مصرف هرگونه داروی تجویزی و بدون نسخه را به اطلاع پزشک خود برسانند. برخی داروهای تداخل کننده عبارتند از: داروهای مسدودکننده بتا که ضربان قلب را پایین میآورند، نیتراتها که رگهای خونی را گشاد میکنند، داروهای حاوی کافئین و برخی از داروهای استنشاقی که فشار خون و ضربان قلب را بالا میبرند.
آیا بیمارانی که قادر به ورزش کردن نیستند هم میتوانند تست استرس ورزش انجام دهند؟
بله، تست استرس دوبوتامین یا آدنوزین برای بیمارانی انجام میشود که نمیتوانند ورزش کنند. این داروها جهت برانگیختن اثر مشابه تست ورزش در قلب مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا انجام تست ورزش برای افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای از قبیل آرتروز، دیسک کمر و غیره نیز امکانپذیر است؟
برای افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای مانند آرتروز و مشکلات دیسک کمر، انجام تستهای ورزشی امکانپذیر است، اما ممکن است اقدامات احتیاطی و اصلاحات خاصی مطابق با دستور پزشک اتخاذ شود.
آیا انجام تست ورزش قلبی در دوران عادت ماهیانه خانمها امکانپذیر است؟
بله، انجام تست ورزش قلبی در دوران عادت ماهیانه خانمها امکانپذیر است. با این حال، توجه داشته باشید که چرخه قاعدگی میتواند بر واکنشهای قلبیعروقی و ریوی نسبت به ورزش و استرس تأثیرگذار باشد.
آیا انجام تست ورزش قلبی در دوران بارداری امکانپذیر است؟
بله، انجام تست ورزش قلبی در دوران بارداری امکانپذیر است. تحقیقات نشان دادهاند که تست ورزش در صورت رعایت پروتکلها میتواند بدون نگرانی جهت ارزیابی وضعیت قلبی خانمهای باردار انجام شود.
تست ورزش قلبی چقدر طول میکشد؟
تست ورزش همراه با زمان لازم برای آمادهسازی، حدود یک ساعت طول میکشد.
وجود چه علائمی ممکن است منجر به تجویز تست استرس شود؟
شایعترین علائم تجویز تست ورزش عبارتند از درد در قفسه سینه یا تنگی نفس و همچنین علائمی مانند سرگیجه، سبکی سر، ضعف، استفراغ و ضربان قلب تند که میتوانند نشاندهنده انسداد عروق خونی باشند.
چه مدت طول میکشد تا نتایج تست ورزش قلبی را دریافت کنیم؟
نتایج حدود ۲۴ ساعت پس از انجام تست در دسترس خواهند بود. با این حال، اگر نتایج تست فرد غیرطبیعی باشد، تکنسین معمولا به متخصص قلب اطلاع میدهد تا در مورد هرگونه نگرانی احتمالی با او صحبت کند.
آیا باید از تجویز و انجام تست ورزش قلبی نگران باشید؟
اصلا نگران نباشید و با استرس، تست ورزش انجام ندهید. تست ورزش قلبی یک روش بسیار کمخطر و ایمن است. احتمال بروز هر گونه عارضه در طول تست کمتر از ۰.۰۱% یا ۱ در ۱۰۰۰ است و همیشه تحت نظارت یک تکنسین باتجربه و با حضور متخصص قلب انجام میشود.
چگونه فرزندم را برای تست استرس ورزشی آماده کنم؟
بهتر است که پیش از انجام تست استرس ورزش، حدود دو یا سه ساعت قبل یک وعده غذایی سبک به فرزند خود بدهید و کفش و لباس راحت برای او تهیه کنید. حتما درباره ماهیت بیخطر و بدون درد این تست با فرزند خود صحبت کنید. بر اساس سن فرزند خود همچنین میتوانید این تست را به عنوان نوعی بازی به او معرفی کنید.
آیا میتوانم قبل از تست ورزش قلبی غدا بخورم و یا آب بنوشم؟
معمولا میتوانید قبل از تست، آب و سایر مایعات سبک مانند آب سیب بنوشید. کارشناس بهداشتی توصیه میکنند که حداقل سه ساعت پیش از آزمایش چیزی میل نکنید. عدم مصرف غذاهای جامد به شما کمک میکند تا در طول آزمایش، احساس سنگینی نداشته باشید و با حداکثر ظرفیت خود ورزش کنید.
آیا تست ورزش قلبی برای افراد چاق نیز قابل انجام است و نتایج معتبری دارد؟
تست ورزش یا تست ورزش قلبیریوی (CPET) را میتوان برای افراد چاق نیز انجام داد، اما نتایج آن احتمالا با نتایج تست افراد دیگر کمی متفاوت خواهد بود. بیماران چاق با در نظر گرفتن مقادیر اوج متغیرها در نتایج ممکن است عملکرد ضعیفتری در CPET داشته باشند. با این حال، همچنان میتوان با استفاده از تست ورزش قلبی، اطلاعات ارزشمندی درباره سلامت قلبیعروقی آنها بدست آورد.
تست ورزش قلبی برای بیماران مبتلا به آسم به چه صورت است؟
تست ورزش قلبی برای بیماران مبتلا به آسم، به عنوان تست ورزش قلبیریوی (CPET) شناخته میشود و شامل بررسی عکسالعمل همزمان ماهیچههای ریوی و قلبیعروقی است. برای انجام تست ورزش در این بیماران، علاوه بر الکترودهای نصب شده روی قفسه سینه از ماسک تنفسی نیز استفاده میشود. این آزمایش در بیماران مبتلا به آسم در تشخیص مکانیسم ایجاد تنگی نفس مداوم در فعالیتهای ورزشی کمک کرده و تایید میکند که علت آن آسم است.
لیست دقیق مواد غذایی و داروهایی که در روز تست ورزش نباید مصرف شوند، چیست؟
به مدت ۲۴ ساعت پیش از انجام تست ورزش قلبی از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین از جمله قهوه، نسکافه، نوشابه و حتی مصرف محصولات دارای برچسب بدون کافئین پرهیز کنید. مصرف انواع داروهای لاغری نیز ممنوع است. داروهای قلبی از قبیل مشتقات Isosorbide dinitrate، Isosorbide mononitrate، Nitroglycerin و مسدودکنندههای بتا (metoprolol, metoprolol XL, atenolol) نیز دارای منع مصرف ۲۴ ساعته هستند.
آیا مصرف سیگار در روز تست ورزش قلبی مجاز است؟
خیر، در طول تست ورزش، سیگار کشیدن میتواند بر صحت نتایج و عملکرد بیمار تأثیر بگذارد. به طور کلی توصیه میشود که بیماران پیش از انجام آزمایش از سیگار کشیدن خودداری کنند تا دقت نتایج افزایش یابد. سیگار کشیدن میتواند بر ضربان قلب، عملکرد ریوی و ظرفیت ورزش بیمار تأثیر بگذارد.
آیا در صورت داشتن کمردرد یا احساس خستگی شدید در طول تست ورزش میتوانم آزمایش را متوقف کنم؟
بله، اگر در طول تست ورزش احساس درد در قفسه سینه، تنگی نفس شدید، کمردرد یا خستگی شدید را تجربه کردید، باید به متخصص و تکنسینی که آزمایش را انجام میدهد، اطلاع دهید تا تست را متوقف کنند. بهتر است که خودتان شخصا تست را متوقف نکنید و تکنسین بخواهید این کار را برای شما انجام دهد.
آیا باید از انجام تست ورزش هستهای به دلیل عوارض جانبی آن اجتناب کنیم؟
عوارض جانبی تستهای ورزش هستهای قلب بر اساس شرایط فرد، متغیر هستند. اما این تست به طور کلی بیخطر بوده و احتمال بروز عوارض جانبی مرتبط با آن نیز نادر است.
تست ورزش قلبی برای بیماران تنفسی و ریوی چگونه انجام میشود؟
تست ورزش قلبی برای بیماران تنفسی و ریوی تحت عنوان تست استرس قلبیریوی یا تست ورزش قلبیریوی (CPET) شناخته میشود. این نوع تست برای ارزیابی پاسخهای ورزشی ماهیچههای ریوی و قلبیعروقی انجام میشود. در حین انجام آزمایش، علاوه بر الکترودهایی که برای نظارت بر قلب روی قسمت بالایی بدن بیمار نصب میشوند، گیره بینی و ماسک تنفسی نیز به بیمار متصل خواهد شد.