علائم سکته قلبی پیش از وقوع (سکته قلبی خاموش)

علائم سکته قلبی پیش از وقوع (سکته قلبی خاموش)

اگر برخی علائم شما را به شک انداخته است که نکند دچار سکته قلبی شده باشید، یا در اصطلاح عوام “سکته ناقص رد کرده باشید”، باید بدانید که اگر این علائم پس از مدتی رفع شده باشند؛ یعنی شما سکته قلبی نکرده‌اید؛ زیرا علائم سکته قلبی واقعی بدون مداخله فوری پزشکی برطرف نخواهند شد. بااین‌وجود همچنان این احتمال وجود دارد که دچار علائم پیش از وقوع سکته قلبی شده، و یا علائم سکته قلبی را با علائم بیماری یا عارضه دیگری اشتباه گرفته باشید.

جالب است بدانید که بسیاری از افرادی که به علت علائم سکته قلبی به پزشک مراجعه می‌کنند، در واقع دچار سوزش سر دل یا حمله عصبی شده بوده‌اند که دردی مشابه با درد قلب دارد.

بااین‌حال بهتر است برای تمام شرایط آماده باشید، مخصوصاً اگر سابقه بیماری‌های قلبی و عروقی و یا پیش‌زمینه‌هایی داشته باشید که خطر بروز سکته قلبی را افزایش می‌دهند. ازاین‌رو در این مقاله علاوه بر علائم سکته قلبی، علائم پیش از وقوع آن (سکته قلبی خاموش) نیز بررسی شده‌اند. علائمی که ممکن است هفته‌ها و یا ماه‌ها پیش از بروز سکته قلبی اتفاق افتاده باشند. با دانستن علائم هشداردهنده سکته قلبی، می‌توانید آن‌ها را به‌موقع تشخیص داده و از یک اتفاق ناگوار جلوگیری کنید.

آیا علائم من گویای سکته قلبی است؟

همان‌طور که پیش‌تر ذکر شد، اگر علائم پس از مدتی برطرف شوند پس دچار سکته قلبی نشده‌اید. اما بهتر است علائم سکته قلبی را دقیق بدانید. همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌کنید، علائم سکته قلبی در زنان و مردان با یکدیگر متفاوت‌اند.

آیا علائم من گویای سکته قلبی است؟

اگر فکر می‌کنید یک یا چند مورد از علائم بالا را دارید، باید ابتدا چند سؤال مهم از خود بپرسید. پاسخ به این سؤالات به‌عنوان یک ارزیابی اولیه، می‌تواند تعیین‌کننده علت بروز علائم باشد.

پزشکان معتقدند که این ارزیابی اولیه توسط بیمار، نباید بیشتر از ۱۵ دقیقه طول بکشد. درصورتی‌که بیش از ۱۵ دقیقه صرف معاینه اولیه خود کرده‌اید، این کار را متوقف کرده و بدون تعلل با فوریت‌های پزشکی (۱۱۵) تماس بگیرید.

آیا علائم با تغییر وضعیت بدن برطرف می‌شوند؟

در این‌صورت ممکن است سکته قلبی نباشد.

آیا درد با مصرف شربت‌ ضداسیدی معده بلافاصله برطرف می‌شود؟

در این‌صورت ممکن است مشکل از معده باشد.

آیا احساس گرفتگی و فشار در ناحیه‌ای تقریباً به اندازه یک مشت بسته است؟

در این‌صورت ممکن است سکته قلبی باشد.

آیا ۱۵ دقیقه از شروع علائم گذشته است و درد هنوز برطرف نشده است؟

در این‌صورت ممکن است سکته قلبی باشد. سریعاً با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

آیا در چند وقت اخیر علائم مشابهی داشته‌اید که هر بار شدیدتر و شدیدتر شده‌اند؟

در این‌صورت ممکن است مشکل قلبی برای شما پیش آمده باشد.

آیا پیش‌زمینه‌هایی که خطر سکته قلبی را افزایش می‌دهند را دارید؟

در این‌صورت احتمال وقوع سکته قلبی بالا است.
این عوامل شامل فشارخون و کلسترول بالا، مصرف سیگار، سابقه بیماری قلبی مخصوصاً بیماری عروق کرونری است.

چه عواملی خطر سکته قلبی را افزایش می‌دهند؟

همانطور که گفته شد، داشتن ریسک فاکتورهای اصلی در حمله قلبی، نشانه‌های شما را جدی‌تر خواهند کرد. در این بخش، این ریسک فاکتورها معرفی و به اختصار توضیح داده شده‌اند:

کلسترول و فشار خون بالا

سکته قلبی به دلیل کلسترول و فشار خون بالا

فشار خون بالا یکی از علل اصلی بیماری قلبی و سکته مغزی است زیرا باعث آسیب به لایه داخلی شریان‌ها می‌شود. این مسئله عروق را به تجمع پلاک، که منجر به باریک شدن شریان‌های منتهی به قلب و مغز می‌شود، حساس‌تر می‌کند. از هر ۱۰ نفر که دچار حمله قلبی می‌شوند، حدود ۷ نفر فشار خون بالایی دارند. کلسترول بالا نیز خطر بیماری قلبی در فرد را ۲ برابر می‌کند. کلسترول اضافی در دیواره شریان‌ها تجمع می‌کند و خونرسانی به اعضای بدن را محدود می‌کند. می‌توان گفت که کلسترول بالا خود یکی از عوامل بوجود آورنده فشار خون بالا است. داشتن رژیم غذایی سالم و حذف سدیم اضافی از غذا، از این بیماری‌ها پیشگیری و آن‌ها را کنترل می‌کند. کنترل کلسترول و فشار خون بالا امری ضروری است.

دیابت

سکته قلبی به دلیل دیابت

بزرگسالانی که دیابت دارند ۲ برابر دیگران احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته دارند. با گذشت زمان، قند خون بالا، به عروق خونرسان قلب آسیب زده و عروق خونرسان مغز را مسدود می‌کند و این امر باعث سکته مغزی و قلبی می‌شود. بیش از ۲ نفر از هر ۳ نفر مبتلا به دیابت، فشار خون بالا دارند. دیابت همچنین تری‌گلیسریدها و کلسترول LDL را افزایش می‌دهد. رعایت رژیم غذایی سالم از اصلی‌ترین روش‌های پیشگیری و کنترل این بیماری می‌باشد.

مصرف سیگار و در معرض دود سیگار بودن

سکته قلبی در اثر مصرف سیگار و در معرض دود سیگار بودن

سیگار کشیدن از دلایل اصلی بیماری‌های قلبی و سکته است. از هر ۴ مرگ در اثر این بیماری‌ها، یکی از آن‌ها به دلیل سیگار کشیدن رخ می‌دهد. مصرف سیگار باعث افزایش تری‌گلیسریدها و کاهش چربی‌های خوب (HDL) در بدن می‌شود. افزایش احتمال سکته قلبی و مغزی، آسیب به سلول‌های دیواره عروق، افزایش تجمع رسوب در عروق بدن و ضخیم شدن دیواره و باریک شدن مسیر شریان از تأثیراتی است که سیگار بر بدن فرد مصرف کننده آن می‌گذارد.

چاقی، رژیم غذایی ناسالم و عدم تحرک

سکته قلبی در اثر چاقی، رژیم غذایی ناسالم و عدم تحرک

افراد چاق بیشتر در معرض خطر سکته و حمله قلبی می‌باشند. ریسک فاکتورهایی همچون فشار خون بالا، کلسترول LDL بالا و HDL پایین، تری‌گلیسرید بالا و دیابت نوع ۲ در این افراد بیشتر دیده می‌شوند. رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی کافی از مهم‌ترین روش‌های درمان و پیشگیری این ریسک فاکتور است.

ژنتیک

اگر سابقه ابتلا به بیماری‌های قلبی در خانواده خود دارید، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی در شما بیشتر است. باید توجه داشت که این قضیه با ابتلا به بیماری بصورت مادرزادی متفاوت است. حتی اگر سابقه عارضه قلبی در خانواده وجود داشته باشد، با مشورت با پزشک و اتخاذ سبک زندگی سالم، می‌شود آن را کنترل کرد.

علائم هشداردهنده سکته قلبی پیش از وقوع (سکته قلبی خاموش)

علائم هشداردهنده سکته قلبی پیش از وقوع

نشانه‌های سکته قلبی ممکن است تا یک ماه پیش از وقوع به وجود آیند. در یک مطالعه که بر روی ۲۴۲ نفر در سال ۲۰۲۳ انجام شد، ۴۱.۳% از کسانی که دچار سکته قلبی شده بودند، علائم سکته قلبی را پیش از وقوع (سکته قلبی خاموش) داشتند. این عدد در مطالعات دیگر در محدوده ۴۵%-۵۹% گزارش شده است؛ بنابراین شناخت این علائم کمک بسیار بزرگی به افراد برای پیشگیری و درمان به‌موقع خواهد کرد. باید توجه کرد که داشتن هرکدام از پیش‌زمینه‌هایی که خطر سکته قلبی را افزایش می‌دهند، مشاهده علائم را مهم‌تر خواهد کرد؛ این علائم در این قسمت معرفی شده‌اند.

درد قفسه سینه

%۶۸ افراد درد قفسه سینه را قبل از سکته قلبی تجربه می‌کنند و به‌طورکلی این درد یکی از رایج‌ترین دلایل مراجعه به اورژانس بیمارستان‌ها است. فاکتورهایی مانند شدت، مدت‌زمان و محل درد، جدی بودن آن را تعیین می‌کند. اگر این درد به‌صورت نقطه‌ای و عمیق، همانند فرورفتن شیء تیز باشد، ممکن است نشان‌دهنده یک مشکل جدی مربوط به قلب باشد (همانند پریکاردیت). تنها ۵.۵% از دردهای قفسه سینه به دلیل یک مشکل جدی هستند. اما باید توجه داشت که این درد در کنار شدت درد، ریسک فاکتورها و سایر علائم قابل‌توجه می‌شوند.

احساس سنگینی در قفسه سینه

پس از درد قفسه سینه، احساس سنگینی، فشار و انقباض در سینه که عموماً با فعالیت تشدید می‌شود، شایع‌ترین علامت مشاهده شده در بیماران پیش از سکته قلبی است. در پژوهشی این علامت در ۴۴% بیماران پیش از حمله قلبی مشاهده شده است. سنگینی قفسه سینه ممکن است به دلایل مختلفی همچون عفونت، آسیب فیزیکی، اضطراب، مشکلات قلبی – عروقی، مشکلات ریوی و مشکلات هاضمه به وجود آمده باشد. همانند سایر نشانه‌ها، این درد در کنار سایر نشانه‌ها و ریسک فاکتورها هستند که وقوع سکته قلبی را نشان می‌دهند.

تپش قلب

در پژوهش قبل، ۴۲% افراد تپش قلب را قبل از سکته قلبی تجربه کردند. تپش قلب عبارت است از پمپاژ سریع و شدید قلب که ممکن است حتی حس شود که قلب برخی از تپش‌ها را جا می‌اندازد. مشکلات آریتمی یا مشکل در تپش عموماً تهدیدکننده جان نیستند. مصرف برخی از داروها، کافئین و نیکوتین نیز ممکن است باعث تپش قلب شوند. درکل همانند سایر علائم، این نشانه به‌تنهایی نشان‌دهنده احتمال وقوع سکته قلبی نیست. وجود چند علامت دیگر می‌تواند این پیام را برساند که وقوع سکته قلبی نزدیک است.

تنگی نفس

تنگی نفس عموماً از علائم بیماری‌های قلبی است. شخصی که تنگی نفس دارد، مشکل در تنفس در هنگام راه‌رفتن، خوابیدن و فعالیت فیزیکی شدیدتر دارد انگار که ریه‌ها قدرت کافی در تأمین اکسیژن لازم بدن را ندارند. دلیل تنگی نفس ممکن است از فعالیت شدید و گرما تا چاقی و یا ارتفاع بالا از سطح دریا متفاوت باشد. یکی از دلایل تنگی نفس نیز مشکلات قلبی است. در صورت مشاهده‌شدن این علامت در کنار سایر علائم و داشتن ریسک فاکتورها، خطر سکته قلبی را باید جدی گرفت.

احساس سوزش در قفسه سینه

یکی دیگر از علائم حمله قلبی پیش از وقوع آن، سوزش در سینه است. سوزش قفسه سینه به دلیل سکته قلبی ممکن است همانند سوزش سر معده حس شود و برعکس. برای تفکیک این دو از هم، توجه به زمان احساس سوزش مهم است. مثلا پس از مصرف غذاهای تند و محرک، احساس سوزش به دلیل مشکل معده است و نه مشکل قلبی.

خستگی بیش از حد معمول

احساس خستگی به دلایل مختلفی و بسیار رخ می‌دهد. اما احساس خستگی شدید عموماً گویای مشکلات جدی‌تری است. در صورت احساس خستگی شدید به همراه سایر علائم حمله قلبی، مراجعه به پزشک برای بررسی جدی‌تر ضروری است. این خستگی عموماً به دلیل اختلال در خون‌رسانی و تأمین اکسیژن موردنیاز بدن رخ می‌دهد.

مشکل در خوابیدن

مشکل در خوابیدن از مشکلات کمتر شایع پیش از وقوع سکته قلبی است. اختلال خواب ممکن است به دلایل مختلفی از جمله مصرف کافئین، ورزش زیاد پیش از خواب، تحریک زیاد با تلویزیون دیدن و بازی‌کردن و استرس زیاد رخ دهد. اختلال قلبی نیز از این دسته مشکلات است. باید توجه داشت که این مشکل پیش از سکته قلبی به دلیل اختلال در کارکرد قلب در هنگام خواب رخ می‌دهد. مراجعه به پزشک در هنگام داشتن علائم مشابه ضروری است.

تفاوت علائم سکته قلبی با علائم مشابه در سایر بیماری‌ها

باید توجه داشت که برخی از بیماری‌های دیگر نیز وجود دارند که می‌توانند علائمی مشابه با سکته قلبی داشته‌باشند. در جدول زیر، این علائم در این بیماری‌ها معرفی شده‌اند و شباهتشان با حمله قلبی مقایسه شده است:

علائم مشترک حمله قلبی حمله‌قلبی پیش‌از‌ وقوع حمله پانیک رفلاکس معده آمبولی ریه
درد و ناراحتی در قفسه سینه شدید خفیف تا متوسط، تشدید با فعالیت
تنگی نفس شدید ممکن است، حتی در هنگام استراحت
ضربان قلب بالا شدید به‌ندرت
تعریق شدید به‌ندرت
حالت تهوع شدید به‌ندرت ممکن است
سرگیجه شدید به‌ندرت ممکن است
احساس گسترش درد به پشت و شانه‌ها شدید خفیف تا متوسط، تشدید با فعالیت

در ادامه به معرفی و بررسی بیماری‌هایی که علائمی شبیه به سکته قلبی دارند پرداخته شده است. این بیماری‌ها در اکثر موارد بیمار را به اشتباه می‌اندازند و شخص فکر می‌کند که سکته قلبی کرده است.

تفاوت با علائم حمله عصبی (پانیک اتک)

تفاوت علائم سکته قلبی با علائم حمله عصبی

حمله عصبی یا پانیک اتک، در اثر ترس و یا اضطراب شدید به وجود می‌آید و واکنش‌های شدید فیزیکی را در شخص به وجود می‌آورد. حمله عصبی لزوماً در لحظه ایجاد فشار عصبی رخ نمی‌دهد و ممکن است به طور ناگهانی و در هر زمان اتفاق بیفتد. حمله عصبی علائم بسیار مشابهی با حمله قلبی دارد به همین علت تشخیص این دو از یکدیگر برای افرادی که تفاوت عمده و اصلی این دو مشکل را نمی‌دانند دشوار خواهد بود.

اصلی‌ترین وجه تمایز علائم سکته قلبی و حمله عصبی نوع درد قفسه سینه است که در حمله پانیک به‌صورت تیز و نقطه‌ای است؛ برخلاف درد سکته قلبی که به‌صورت فشار و احساس سنگینی در قفسه سینه بروز می‌کند. همچنین وجود حالت تهوع، و گزگز دست یا پا از جمله علائمی است که به‌ندرت در حمله عصبی یا پانیک رخ می‌دهد. دلایل اصلی حمله عصبی مشخص نیست؛ ولی ریسک فاکتورهای تأثیرگذار شناخته شده عبارت‌اند از:

  • ژنتیک
  • اضطراب
  • استرس پس از واقعه (PTSD)
  • افسردگی
  • تغییر در عملکرد مغز
علائم حمله عصبی (پانیک) حمله قلبی پیش از وقوع
درد قفسه سینه شایع، درد تیز و نقطه‌ای شایع، درد به‌صورت فشار و سنگینی
تنگی نفس شایع، تنگی نفس و دم و بازدم سریع(هایپرونتیلاسیون) شایع، تنگی نفس و احساس خفگی
تپش قلب شایع، ضربان قلب بالا و سریع شایع، ضربان قلب بالا و نامنظم
تعریق شایع شایع
سرگیجه به‌ندرت شایع
تهوع به‌ندرت شایع (در زنان)
گزگز و یا بی‌حسی به‌ندرت شایع
ترس و وحشت شایع شایع
شروع اغلب ناگهانی و در عرض چند دقیقه به اوج می‌رسد بطور آهسته و یا سریع، در طول فعالیت‌های شدید و یا فشار عصبی
مدت زمان علائم در طول چند دقیقه تا چند ساعت از بین می‌روند علائم بیشتر باقی می‌مانند و ممکن است با استراحت از بین نروند

تفاوت با علائم رفلاکس معده (GERD)

تفاوت علائم سکته قلبی با علائم رفلاکس معده

رفلاکس معده یک اختلال گوارشی است که در اثر مشکل در عضلات بین مری و معده به وجود می‌آید. وقتی که محتویات معده به طور مکرر به سمت مری بازگردد، رفلاکس رخ‌داده است. این یک مشکل شایع است که به‌صورت سوزش سر معده، بازگشت اسید و سوءهاضمه خود را نشان می‌دهد. درد در قفسه سینه در این مشکل شباهت با درد سینه در حمله قلبی دارد. اما درد در اثر رفلاکس به‌صورت تیز و نقطه‌ای است. درحالی‌که درد در حمله قلبی به‌صورت سنگینی و فشار در قفسه سینه است. مهم‌ترین شباهت بین این دو عارضه نیز همین درد است. رفع علائم با مصرف آنتی اسیدها، مهم‌ترین روش برای تشخیص این دو است. مهم‌ترین ریسک فاکتورها در وقوع رفلاکس معده عبارت‌اند‌از:

  • چاقی
  • فتق هیاتال
  • بارداری
  • گاستروپارسیس (فلج معده)
  • رژیم غذایی
  • مصرف برخی داروها
  • سبک زندگی ناسالم
علائم رفلاکس معده (GERD) حمله قلبی پیش از وقوع
درد قفسه سینه سوزش تیز و نقطه‌ای، اغلب در پشت جناق سینه مخصوصاً پس از خوردن غذا فشار، سنگینی و یا گرفتگی در قفسه سینه
سوزش سر معده شایع، اغلب پس از خوردن غذا به‌ندرت
تنگی نفس به‌ندرت شایع
تهوع شایع شایع (در زنان)
تعریق به‌ندرت شایع
سرگیجه به‌ندرت شایع
گسترش درد محدود به ناحیه سینه، بالای شکم و برخی اوقات تا گلو دست، شانه، کمر و فک
دشواری در بلع ممکن است به‌ندرت
رفع علائم با آنتی اسید علائم از بین می‌روند علائم از بین نمی‌روند

تفاوت با علائم آمبولی ریه

تفاوت علائم سکته قلبی با علائم آمبولی ریه

آمبولی ریه یک لخته خونی است که در هر قسمت دیگری از بدن (اغلب پا) شکل می‌گیرد و از طریق شریان‌ها به ریه می‌رسد و در آنجا باعث انسداد عروق می‌شود. مهم‌ترین ریسک فاکتورهای آمبولی ریه عبارت‌اند از:

  • جراحی سنگین
  • بستری طولانی مدت
  • آسیب‌دیدگی
  • بارداری
  • برخی از داروهای ضدبارداری
  • سرطان

آمبولی ریه علائمی شبیه به حمله قلبی دارد؛ پس احتمال اشتباه‌گرفتن آن‌ها با یکدیگر ممکن است. اما این دو مشکل علائم متفاوت از هم نیز دارند. درد سینه در آمبولی ریه دردی نقطه‌ای است؛ اما در حمله قلبی، این درد به‌صورت سنگینی و فشار در قفسه سینه احساس می‌شود. از طرفی در هر دو مشکل، تنگی نفس وجود دارد. تنگی نفس در آمبولی ریه ناگهانی است که با فعالیت تشدید می‌شود. تپش قلب نیز از علائمی است که در هر دو عارضه شایع است. سرفه همراه با خلط خونی، از مهم‌ترین راه‌های تشخیص این دو عارضه از هم است. شخصی که درد قفسه سینه‌اش به دلیل آمبولی ریه باشد، علائمی همانند سرفه، درد هنگام تنفس عمیق و تورم در پاها را تجربه می‌کند که در حمله قلبی وجود ندارد.

علائم آمبولی ریه حمله قلبی پیش از وقوع
درد در قفسه سینه درد نقطه‌ای در سینه فشار، سنگینی و یا گرفتگی در پشت قفسه سینه
تنگی نفس شایع شایع
تپش قلب شایع شایع
سرفه شایع (همراه با خلط خونی) به‌ندرت
تعریق شایع شایع
سرگیجه شایع به‌ندرت
نفس عمیق همراه با درد شایع به‌ندرت
تورم پا شایع، مخصوصاً در یک پا، پشت ساق به‌ندرت
واکنش علائم به نیتروگلیسیرین بدون تأثیر ممکن است کمتر شوند

سایر مشکلات نادر که علائم مشابه با سکته قلبی دارند

علاوه بر بیماری‌های نام‌برده شده، برخی دیگر از مشکلات نادر وجود دارند که به نسبت کمتر شایع هستند. در این قسمت این مشکلات معرفی شده‌اند:

  • پارگی آئورت: یک مشکل بسیار جدی است که در آن لایه داخلی آئورت پاره می‌شود. آئورت شریان اصلی انتقال خون به بدن است. علائم این مشکل ممکن است شبیه به سایر مشکلات همانند سکته قلبی باشد. این مشکل در افراد با مشکلات ژنتیکی و فشار خون بالا اتفاق می‌افتد.
  • پریکاردیت: به تورم پریکاردیم که یک پوشش دولایه نازک بیرون قلب است، پریکاردیت گفته می‌شود. نشانه‌های این بیماری شبیه به علائم حمله قلبی هستند. عفونت‌های باکتریایی و قارچی، عمل قلب و یا حمله قلبی، بیماری‌های التهابی همانند آرتروز روماتوئیدی، برخی از داروها همانند رقیق‌کننده‌های خون و سن و جنسیت فرد (مردان بین سن ۱۶-۶۵ سال بیشتر مستعد ابتلا به این مشکل هستند) از ریسک فاکتورهای این مشکل هستند.
  • مشکلات عضلانی و مفصلی: گاهی اوقات شخص به دلیل ابتلا به برخی از مشکلات ستون فقرات، همانند مشکل در دیسک گردن، دردهایی در ناحیه پشت و دست به‌صورت ناگهانی و پخش‌شونده، مشابه به علائم حمله قلبی حس می‌کند. این دردها ممکن است به دلیل گرفتگی‌های عضلانی و ضربه نیز احساس شوند. در این‌گونه موارد شخص ممکن است که این نوع از دردهای فیزیکی را با درد ناشی از حمله قلبی اشتباه بگیرد. باید توجه داشت که در این‌گونه موارد، درد در هنگام حرکت به وجود می‌آید یا شدید می‌شود. اما درد در هنگام سکته قلبی، یکنواخت است و با تغییر حالت بدن تغییر نمی‌کند.
  • عوارض داروها: داروهای ضد لختگی خون همانند آسپرین، گشادکننده‌های عروق، تنظیم‌کننده‌های فشارخون و پایین‌آورنده‌های فشار و جریان خون ممکن است عوارض جانبی مشابه با حمله قلبی داشته باشند. این داروها ممکن است اختلال در ضربان قلب، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، سردی دست‌ها و پاها و درد در پاها و کمر به وجود آورند. در صورت مشاهده این علائم پس از مصرف این‌گونه از داروها فوراً با پزشک خود مشورت کنید.

تشخیص قطعی مشکلات قلبی

تشخیص قطعی مشکلات قلبی

تمامی نشانه‌هایی که اشاره شد، علائم پیش و یا حین حمله قلبی هستند. مراجعه به پزشک متخصص در شرایطی که احتمال داده می‌شود که حمله قلبی قرار است رخ دهد ضروری است. در این شرایط پزشک از روش‌های مختلفی برای تشخیص قطعی استفاده می‌کند. این قسمت به این روش‌ها پرداخته شده است.

نوار قلب

نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام یک تست پزشکی سریع برای بررسی ضربان قلب است که در آن، سیگنال‌های الکتریکی قلب ضبط می‌شوند. نتایج تست، مشکلات قلبی همانند سکته قلبی و ضربان غیرطبیعی یا آریتمیا را مشخص می‌کند. به فرآیند تولید نوار قلب، الکتروکاردیوگرافی گفته می‌شود. در این تست الکترودهایی بر روی پوست شخص قرار می‌گیرد تا تغییرات الکتریکی کوچک حین هر ضربان را ثبت کند. تغییر در الگوی طبیعی نوار، نشان‌دهنده مشکلات قلبی است.

آنژیوگرافی

آنژیوگرافی یک نوع تکنیک تصویربرداری پزشکی از داخل عروق و اعضای بدن است که بیشتر در شریان‌های اصلی قلب مورداستفاده قرار می‌گیرد. در طی آنژیوگرافی، یک لوله بسیار باریک (کاتتر) از طریق شریان دست و یا کشاله ران وارد بدن می‌شود و به سمت قلب هدایت می‌شود. وقتی کاتتر به قلب رسید، ماده حاجب به عروق تزریق می‌شود که آن‌ها را در معرض تابش اشعه ایکس، نمایان می‌کند. به این تصاویر آنژیوگرام می‌گویند. از این تصاویر در تعیین محل انسداد در ریه، قلب، مغز و سایر شریان‌های کوچک‌تر استفاده می‌شود. در برخی شرایط، هم‌زمان با آنژیوگرافی، اقدامات درمانی برای باز کردن عروق قلبی باریک یا مسدود شده نیز توسط استنت‌گذاری انجام می‌شود که به آن آنژیوپلاستی گفته می‌شود.

اکو قلب

اکوکاردیوگرافی یا اکوی قلب یک نوع رایج از تست تشخیصی است که در آن از امواج فراصوت برای تشکیل تصویر از عضلات قلب استفاده می‌شود. اندازه و شکل قلب، ظرفیت پمپاژ، محل و شدت آسیب به بافت و ارزیابی دریچه‌های قلب و جریان خون در آن از جمله اطلاعاتی هستند که با اکو قلب به دست می‌آیند. مهم‌ترین مزیت این روش بی‌خطر بودن و عدم نیاز به جراحی و باز کردن بدن است.

تست ورزش

تست ورزش فرآیندی تشخیصی برای بررسی توانایی قلب در هنگام فعالیت است. در هنگام تست، شخص درحالی‌که بر روی تردمیل یا دوچرخه ثابت فعالیت می‌کند، به تجهیزات پایش عملکرد قلب متصل است. به‌مرورزمان سرعت تردمیل و یا مقاومت دوچرخه افزایش می‌یابد و هم‌زمان ضربان قلب، تنفس، فشارخون، نوار قلب و مقدار احساس خستگی ثبت می‌شوند. این تست مقدار کاهش اکسیژن در شریان‌های اصلی را مشخص می‌کند. با این کار شدت فعالیت مناسب شخص توسط تیم پزشکی تعیین می‌گردد. این تست برای مشخص‌کردن مشکلات کرونری و مقدار بهبودی شخص در روند درمان است.

سوالات متداول

آیا تنگی نفس و احساس سنگینی در قفسه سینه نشان‌دهنده مشکل قلبی است؟

تنگی نفس در حین فعالیت می‌تواند ناشی از کمبود آهن باشد. تنگی نفس به‌طورکلی می‌تواند از عوارض چاقی، مصرف دخانیات و استرس باشد. در صورت رد موارد با مراجعه و بررسی وضعیت قلبی می‌توان از سلامت خود مطمئن شد.

آیا داشتن علائم مشابه با سکته قلبی لزوماً نشان‌دهنده سکته قلبی است؟

برخی مشکلات همانند حمله عصبی و مشکلات ریوی و معده، علائمی مشابه با حمله قلبی و سکته دارند؛ بنابراین داشتن درد در ناحیه سینه لزوماً مرتبط با قلب نیست.

آیا بیدارشدن از خواب با درد قفسه سینه جدی است؟

در کل دردی که در خواب اختلال ایجاد کند جدی است و باید دلیل آن مشخص شود.

آیا بیدارشدن از خواب با درد قفسه سینه و دست نشانه حمله قلبی است؟

این علائم می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات دیگر همچون حمله عصبی نیز باشد. اما چون باعث اختلال در خواب شده است مراجعه به پزشک و ثبت شرح‌حال برای تشخیص قطعی ضروری است.

آیا همه‌ی سکته‌های قلبی با درد در قفسه سینه همراه است؟

در برخی بیماران دیابتی مخصوصاً خانم‌ها، سکته قلبی ممکن است فقط با تهوع و سرگیجه همراه باشد.

آیا حالت تهوع بدون داشتن مشکل گوارشی، می‌تواند پیش علامت وقوع سکته قلبی باشد؟

تهوع به‌تنهایی نشان‌دهنده سکته قلبی نیست. باید سایر پیش علامت‌ها و ریسک فاکتورها توسط شخص در خود بررسی شود و در صورت وجود علائم دیگر مخصوصاً ریسک فاکتورها، به پزشک مراجعه شود.

فهرست مطالب
تماس با ما