تیر کشیدن قلب نشانه چیست و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

تیر کشیدن قلب نشانه چیست و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

تیر کشیدن قلب یک مسئله جدی است و نیاز به ارزیابی پزشکی دارد، زیرا ممکن است نشانه‌ای از حمله قلبی باشد. هر چند حمله قلبی یکی از مهم‌ترین و جدی‌ترین علل تیر کشیدن قلب است، تنها علت آن نیست. بیماری‌های قلبی دیگری نیز می‌توانند سبب احساس تیر کشیدن در شوند. بنابراین، باید به درد قفسه سینه در کنار علائم دیگر توجه داشت. به علاوه، نوع، مکان، مدت و موقعیت‌های تشدیدکننده درد نیز می‌توانند در شناسایی علت بروز آن مفید باشند. برای شناسایی علت و رفع تیر کشیدن قلب مراجعه و مشورت با پزشک ضروری است. پزشک با بررسی علائم و استفاده از روش‌های تشخیصی گوناگون علت درد قلب را تعیین می‌کند تا درمان مناسب برای بیمار طرح‌ریزی شود.

تیر کشیدن قلب چه حسی دارد؟

تیر کشیدن قلب چه حسی دارد

درد تیر کشیدن قلب در اشکال مختلفی ظاهر می‌‌شود. درد ممکن است به صورت یک درد خنجری شدید یا یک درد مبهم باشد یا به صورت احساس فشردگی، مچاله شدن، سوزش و درد سوزنی احساس شود. در برخی موارد درد ممکن است در نواحی دیگر بالاتنه از جمله، گردن، فک، دو دست، شکم و حتی پشت نیز احساس شود. تیر کشیدن قلب ممکن است با فعالیت فیزیکی و غذا خوردن تشدید شود و یا حتی در حالت خواب و استراحت رخ دهد.

تیر کشیدن قلب نوعی درد در قفسه سینه و یک شکایت شایع در بیمارانی است که از بیماری‌های قلبی‌عروقی رنج می‌برند. تیر کشیدن قلب و درد قفسه سینه یک علامت اصلی حمله قلبی است. اغلب افراد زمانی که احساس سوزش و تیر کشیدن در قلب خود می‌کنند، گمان می‌کنند که دچار سکته قلبی شده‌اند. با این حال حمله قلبی تنها علت تیر کشیدن قلب نیست و بیماری‌های دیگری نیز وجود دارند که این علامت را ایجاد می‌کنند. بیماری‌های قلبی جدی‌ترین و شایع‌ترین علت تیر کشیدن قلب هستند.

در صورتی که علائم زیر را دارید، فورا با اورژانس تماس بگیرید، زیرا ممکن است دچار حمله قلبی شده باشید:

  • درد، ناراحتی، فشار یا احساس پری در قفسه سینه یا تیر کشیدن سوزنی قلب
  • درد یا ناراحتی در یک یا هر دو دست، گردن، فک، پشت یا معده
  • تنگی نفس
  • عرق سرد
  • حالت تهوع یا گیجی

تیر کشیدن قلب نشانه چه بیماری‌هایی است؟

بیماری‌های مختلفی می‌توانند سبب احساس تیر کشیدن قلب یا درد قفسه سینه شوند که برخی از آنها ممکن است با عوارض جدی برای بیمار همراه باشند.‌ بیماری‌های قلبی جدی‌ترین و شایع‌ترین علل تیر کشیدن قلب هستند که ممکن است جان بیمار را تهدید کنند. تشخیص و تمایز علت تیر کشیدن قلب کار دشواری است و نیاز به ارزیابی‌های تخصصی توسط پزشک دارد. با توجه به آنکه تیر کشیدن قلب می‌تواند ناشی از یک مشکل جدی باشد، بهتر است در صورت بروز این مشکل در اولین زمان ممکن به پزشک مراجعه شود. شایع‌ترین علل قلبی تیر کشیدن قلب عبارتند از:

حمله قلبی

حمله قلبی

در حمله قلبی به دلیل گرفتگی و تنگی سرخرگ‌های کرونری که وظیفه خونرسانی به قلب را بر عهده دارند، جریان خون به ماهیچه قلبی به طور بحرانی کاهش می‌یابد که منجر به مرگ بخشی از عضله قلبی و آسیب برگشت‌ناپذیر به آن می‌شود. حمله قلبی همیشه یک اورژانس پزشکی است. هر قدر پاسخ سریع‌تری به حمله قلبی داده شده و درمان سریع‌تر انجام شود، عوارض بیمار کمتر خواهد بود.

حمله قلبی با درد قفسه سینه شروع می‌شود که به تدریج شدت می‌یابد. این درد معمولا در یک نقطه متمرکز نیست و به صورت یک درد ثابت و منتشر در خط میانی قفسه سینه آغاز می‌شود. درد قلبی به بازوها، فک و بین تیغه‌های شانه انشعاب می‌یابد، اما به ندرت از مکانی به مکان دیگر مهاجرت می‌کند. بنابراین، درد شدید یا خنجری که با سرفه یا نفس کشیدن تشدید می‌شود، در مکان خاصی متمرکز است، در نواحی مختلف مثلا یک روز سمت راست و روز دیگر سمت چپ احساس می‌شود، احتمالا ناشی از حمله قلبی نیست، ولی می‌تواند ناشی از مشکلات دیگر با علل غیرقلبی باشد. جدول زیر درد ناشی از حمله قلبی و درد ناشی از علل دیگر را با هم مقایسه می‌کند.

مقایسه درد قفسه سینه ناشی از حمله قلبی با علل دیگر
مشخصه درد احتمالا ناشی از حمله قلبی است احتمالا علت دیگری دارد
نوع درد احساس درد، فشار، سنگینی، فشردگی یا سوزش در قفسه سینه درد شدید یا خنجری
شروع درد به صورت تدریجی ظرف چند دقیقه شدت می‌یابد ناگهانی و شدید است و تنها چند دقیقه بر جا می‌ماند
مکان درد در یک ناحیه منتشر، شامل درد ثابت در خط میانی قفسه سینه در یک ناحیه کوچک متمرکز می‌شود
به بازوی چپ، فک، گردن یا پشت انشعاب می‌یابد در یک سمت بدن رخ می‌دهد یا در نواحی مختلف ظاهر می‌شود
مدت درد ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد بدون علائم دیگر چند روز طول می‌کشد
تشدید درد نفس، سرفه یا جابجایی باعث تشدید آن نمی‌شود با نفس عمیق، سرفه یا تغییر وضعیت تشدید می‌شود

شایع‌ترین علامت حمله قلبی درد قفسه سینه است. با این حال، علائم می‌تواند از فردی به فرد دیگر متغیر باشد. برخی افراد ممکن است علائم دیگری مانند تنگی نفس، تهوع و درد فک یا پشت بدون هیچ دردی در قفسه سینه داشته باشند. درد قفسه سینه اغلب شدید است، اما در برخی افراد ممکن است خفیف باشد. علائم حمله قلبی شامل موارد زیر است:

  • درد و ناراحتی در قفسه سینه: افرادی که دچار حمله قلبی می‌شوند، معمولا احساس درد، ناراحتی، فشار، فشردگی یا پری را در مرکز قفسه سینه توصیف می‌کنند. این درد معمولا چند دقیقه طول می‌کشد و ممکن است تسکین یابد، اما دوباره عود کند.
  • درد یا ناراحتی در بخش‌های دیگر بالاتنه: درد قفسه سینه می‌تواند به نواحی دیگر بالاتنه مانند گردن، فک، پشت، یک یا هر دو دست و یا معده پخش شود.
  • تنگی نفس: تنگی نفس ممکن است با یا بدون تیر کشیدن قلب رخ دهد.
  • علائم دیگر: سایر علائم احتمالی حمله قلبی شامل تهوع، گیجی و عرق سرد است.

در سکته قلبی هر لحظه اهمیت حیاتی دارد. بنابراین، اگر خود یا نزدیکانتان این علائم را برای بیش از ۵ دقیقه تجربه می‌کنید، فورا از اورژانس کمک بگیرید.

حمله قلبی در زنان علاوه بر علائم بالا به طور خاص با خستگی غیر معمول، تهوع و گیجی همراه است.

پس از حمله قلبی، هدف از درمان، بازگرداندن جریان خون به عضله قلب است ک در اثر سکته آسیب دیده است؛ این کار باید در اسرع وقت صورت بگیرد. این کار ممکن است به روش‌های مختلفی مثل دارو درمانی یا حتی جراحی صورت بگیرد. به احتمال زیاد درمان، ترکیبی از روش‌های زیر خواهد بود:

  • داروهای ضد انعقاد: این دارو‌ها شامل آسپرین و دارو‌های رقیق کننده خون می‌شوند.
  • نیتروگلیسیرین: این دارو درد قفسه سینه را کاهش داده و باعث گشاد شدن رگ‌های خونی می‌شود و به این ترتیب باعث بهبود خونرسانی می‌شود.
  • داروهای ترومبولیتیک: از این دارو‌ها فقط تا ۱۲ ساعت بعد از سکته قلبی استفاده می‌شود.
  • داروهای ضد آریتمی: سکته قلبی، معمولا باعث ایجاد اختلال در ریتم ضربان قلب می‌شود، که به این عارضه آریتمی گفته می‌شود و می‌تواند زندگی فرد را به خطر بیندازد. دارو‌های ضد آریتمی باعث از بین رفتن آریتمی شده با حتی از بروز آن جلوگیری کنند.
  • داروهای ضد درد: دارو‌های ضد دردی مثل مورفین، معمولا برای کاهش درد قفسه سینه بعد از سکته قلبی، تجویز می‌شوند.
  • آنژیوپلاستی عروق کرونر: این یک روش کم تهاجمی برای بازیابی جریان خون به عضله آسیب دیده قلب است. در روش آنژیوپلاستی، یک لوله بلند و نازک به نام کاتتر در رگ خونی قرار داده شده و به سمت شریان کرونر مسدود شده هدایت می‌شود. در سر این کاتتر یک بالون کوچک قرار دارد. هنگامی که کاتتر در محل مورد نظر قرار گرف؛ این بالون در داخل شریان باد می‌شود. این کار باعث می‌شود که لخته‌های خون ایجاد شده در شریان به طرفین هدایت شوند و مسیر شریان برای جریان یافتن خون باز شود. در طی آنژیوپلاستی، در محل انسداد شریان یک استنت قرار داده می‌شود تا شریان را باز نگه دارد و از ایجاد انسداد مجدد در آن محل جلوگیری شود.
  • پیوند بای پس عروق کرونر: در صورتی که انسداد شدیدی در عروق کرونر وجود داشته باشد ممکن است جراحی بای پس عروق کرونر (CABG) یا جراحی قلب باز ضروری باشد. در جراحی بای پس عروق کرونر معمولا از یک رگ خونی از سایر مقاط بدن (معمولاً قفسه سینه، بازو یا پا) به منظور ایجاد جریان انحرافی برای عبور خون استفاده می‌شود. در این روش مسیر جریان خون از محل انسداد شریان، منحرف شده و خون از طریق رگ پیوند زده شده به قلب می‌رسد.

آنژین صدری

آنژین صدری

آنژین صدری نوعی درد در قفسه سینه است که به دلیل کاهش جریان خون به عضله قلبی در اثر گرفتگی سرخرگ‌های کرونری قلب رخ می‌دهد. زمانی که خونرسانی به قلب کاهش می‌یابد، قلب ناچار است سخت‌تر و شدیدتر کار کند تا خون مورد نیاز خود را دریافت کند که این باعث احساس درد در قفسه سینه می‌شود. آنژین صدری یک بیماری نیست، بلکه نشانه‌ای از تنگی، گرفتگی یا اختلال کارکرد در عروق قلبی است.

آنژین پایدار شایع‌ترین نوع آنژین صدری است که در آن فعالیت فیزیکی و یا استرس سبب درد قفسه سینه و تیر کشیدن قلب می‌شود و معمولا با استراحت و یا مصرف داروی نیتروگلیسرین برطرف می‌شود. آنژین پایدار خطرناک نیست، اما در صورتی که کنترل نشود، خطر پیشروی به آنژین ناپایدار را به همراه دارد. در آنژین ناپایدار درد قفسه سینه با فعالیت فیزیکی سبک، در حالت استراحت و حتی خواب نیز رخ می‌دهد و با استراحت یا مصرف دارو برطرف نمی‌شود. آنژین ناپایدار یک مسئله جدی است و نشانه احتمال بروز سکته قلبی یا مغزی در آینده نزدیک است.

آنژین به صورت درد، سنگینی، ناراحتی یا فشار در قفسه سینه احساس می‌شود. این درد و ناراحتی معمولا در بازوی چپ، شانه چپ، سمت چپ گردن و سمت راست فک احساس می‌شود. ممکن است ناراحتی در پشت نیز احساس شود. تفاوت آنژین با حمله قلبی آن است که درد آنژین ممکن است با استراحت یا مصرف دارو برطرف شود، اما درد حمله قلبی با دارو یا استراحت تسکین نمی‌یابد. اگر درد شما با استراحت یا مصرف نیتروگلیسرین زیرزبانی تسکین پیدا نکرد، فورا از اورژانس درخواست کمک کنید.

  • درد یا ناراحتی در قفسه سینه که ‌ممکن است در گردن، فک، کتف‌ها، بازوها یا پشت نیز حس شود
  • خستگی ناگهانی و شدید
  • تهوع و استفراغ
  • تنگی نفس
  • تعریق زیاد
  • اضطراب

پزشک ابتدا مشکلی قلبی که باعث آنژین شده است را درمان می‌کند. هدف از این درمان بهبود خونرسانی به قلب و نیز جلوگیری از عوارض احتمالی است. روش‌های درمانی رایج عبارتند از:

  • تغییر سبک زندگی
  • مصرف داروهای ضد انعقاد یا داروهای ضد پلاکت برای کاهش خطر لخته شدن خون.
  • مصرف داروهای فشار خون
  • مصرف داروهای کلسترول
  • مصرف داروهایی که به طور خاص برای درمان آنژین تجویز می‌شوند.
  • آنژیوپلاستی و استنت گذاری عروق کرونر که به آن مداخله عروق کرونر از راه پوست (PCI) نیز گفته می‌شود.
  • پیوند عروق کرونر (CABG)

میوکاردیت

میوکاردیت

میوکاردیت یک بیماری نادر و جدی است که در آن لایه عضلانی میانی دیواره قلب که میوکارد نام دارد؛ ملتهب می‌شود. میوکاردیت باعث ضعیف شدن عملکرد قلب می‌شود. در نتیجه، توانایی قلب برای پمپاژ خون کاهش می‌یابد.
این وضعیت ممکن است حاد باشد و به سرعت برطرف شود. یا ممکن است مزمن باشد و بیش از دو هفته طول بکشد. در موارد شدید، ممکن است میوکاردین به سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی قلبی یا مرگ منجر شود.

میوکاردیت می‌تواند ناشی از عفونت ویروسی (مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا)، عفونت باکتریایی (مانند دیفتری یا استرپتوکوکی) یا عفونت قارچی (مانند کاندیدیاز) باشد. داروها، اختلالات خودایمنی و مواد سمی نیز ممکن است باعث میوکاردیت شوند.

بعضی از افراد مبتلا به میوکاردیت علائمی ندارد. برخی دیگر علائم خفیف یا شدید دارند، مانند:

  • درد یا فشار خفیف در قفسه سینه
  • تنگی نفس (شایع ترین علامت)
  • ضربان قلب سخت، سریع یا نامنظم
  • خستگی
  • تب
  • احساس سبکی در سر یا غش کردن
  • علائم شبیه آنفولانزا مانند سردرد، بدن درد، درد مفاصل یا گلودرد

درمان میوکاردیت به دلیل و شدت التهاب میوکارد بستگی دارد. در بسیاری از موارد، میوکاردیت با اقدامات مناسب بهبود می‌یابد و به طور کامل از بین می‌رود. بعضی از روش‌های درمانی میوکاردیت عبارتند از:

  • کورتیکواستروئیدها این داروها شدت پاسخ سیستم ایمنی بدن را کاهش داده و باعث کاهش التهاب می‌شوند.
  • داروهای قلبی داروهای قلبی از جمله مسدودکننده‌های بتا، مهارکننده‌های ACE، ARB و اینوتروپ‌های قلبی، باعث کاهش فشار از روی قلب می‌شوند.
  • دارو‌های دیورتیک مصرف دارو‌های دیورتیک به کاهش تجمع مایعات در بدن کمک می‌کند.
  • دستگاه‌های کمکی بطنی (VAD). اگر میوکاردیت شدید باشد یا اگر قلب شما در حین بهبودی به کمک نیاز داشته باشد، ممکن است از VAD برای کمک به پمپاژ خون از حفره‌های پایینی قلب به بقیه بدن استفاده شود.
  • درمان در سایر شرایط اگر میوکاردیت به دلیل یک وضعیت پزشکی مانند عفونت یا یک بیماری خودایمنی ایجاد شده باشد، پزشک ابتدا برای درمان مشکل زمینه‌ای اقدام می‌کند.

کاردیومیوپاتی

کاردیومیوپاتی

کاردیومیوپاتی یک بیماری پیشرونده میوکارد یا عضله قلب است که با گذشت زمان بدتر می‌شود و ممکن است زندگی فرد را به خطر بیندازد. در بیشتر موارد عضله قلب ضعیف شده و نمی‌تواند به درستی خون را به تمام بدن پماژ کند. کاردیومیوپاتی می‌تواند ناشی از یک مشکل ژنتیکی ارثی باشد یا ممکن است در اثر شرایطی مثل مشکلات قلبی، پرکاری تیروئید یا مصرف بیش از حد الکل ایجاد شده باشد. کاردیومیوپاتی معمولا باعث آریتمی، نارسایی قلبی و عوارض دیگری می‌شود.

احتمال آنکه بروز کاردیومیوپاتی بی‌علامت باشد، وجود دارد، اما می‌تواند سبب درد قفسه سینه نیز شود. علائم کاردیومیوپاتی عبارتند از:

  • درد متوسط پس از غذا خوردن یا ورزش.
  • تنگی نفس به ویژه پس از فعالیت فیزیکی
  • سرگیجه یا غش کردن
  • تپش قلب
  • خستگی
  • تورم قوزک و کف پا، ساق‌ها، دستان یا شکم

روشی برای درمان کاردیومیواتی وجود ندارد. تمام روش‌های درمانی فقط به کنترل علائم و کاهش سرعت پیشرفت بیماری کمک می‌کنند. پزشک برای کنترل این بیماری اقداماتی مثل تغییر سبک زندگی، دارو‌های مختلف، دستگاه‌ها و روش‌های مختلف را توصیه می‌کند. روش درمان براساس نوع کاردیومیوپاتی و شدت آن تعیین می‌شود.

  • تغییر سبک زندگی
  • داروها: برخی داروها می‌توانند جریان خون را بهبود ببخشند و علائم را کاهش دهند. این داروها شامل داروهای ضد فشار خون، ضد انعقاد، داروهای ضد آریتمی، داروهای کاهش کلسترول، آنتاگونیست‌های آلدوسترون و کورتیکواستروئیدها هستند.
  • وسایل اصلاح آریتمی: دستگاه‌هایی مانند پیس میکرها و دفیبریلاتورهای کاردیوورتر قابل کاشت (ICD) که پزشک در بدن شما قرار می‌دهد می‌تواند ضربان نامنظم قلب را درمان کرده و ضربان قلب شما را کنترل کنند. هنگامی که آریتمی قلب شروع می‌شود، این دستگاه‌ها تکانه‌های الکتریکی را به قلب می‌فرستند.
  • وسایلی برای بهبود جریان خون: برخی از دستگاه‌ها از جمله درمان همگام‌سازی مجدد قلبی (CRT) و دستگاه کمکی بطن چپ (LVAD) به قلب کمک می‌کنند تا خون را به طور موثرتر پمپاژ کند.
  • عمل جراحی پزشکان معمولا زمانی جراحی قلب باز یا پیوند قلب را توصیه می‌کنند که سایر روش‌ها موثر واقع نشده باشند.

پری‌کاردیت

پریکاردیت

پری‌کاردیت التهاب در پری‌کاردیوم، غشاء بافتی نازکی است که دور قلب را احاطه می‌کند و ممکن است در اثر عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی رخ دهد. پری‌کاردیت معمولا به طور ناگهانی آغاز می‌شود و ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد. این بیماری معمولا پس از سه ماه بهبود می‌یابد، اما گاه ممکن است حملات آن برای سال‌ها عود کرده و بهبود یابد.

پری‌کاردیت می‌تواند سبب درد ناگهانی شدید در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه شود که به هنگام نفس عمیق وخیم‌تر شود. ممکن است این درد با دراز کشیدن بدتر شود، ولی اگر فرد بایستد یا به جلو خم شود، تسکین می‌یابد. علائم احتمالی پری‌کاردیت عبارتند از:

  • فشار قفسه سینه
  • درد شدید یا خفیف که معمولا در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه رخ می‌دهد
  • تپش قلب
  • دشواری در تنفس
  • ضعف
  • خستگی عمومی
  • تب خفیف
  • تورم در ساق‌ها یا شکم

در اکثر موارد افراد مبتلا به پریکاردیت، با توجه به دلیل عارضه، با دارو درمان می‌شوند. داروهای رایجی که برای درمان پریکاردیت استفاده می‌شوند عبارتند از ایبوپروفن یا آسپرین با دوز بالا برای تسکین درد، کلشی سین و پردنیزون برای کنترل التهاب و دارو‌های دیورتیک‌ برای از بین بردن مایعات اضافی ناشی از پریکاردیت. البته اگر دچار تجمع مایع در پریکارد باشید، باید حتما برای تخلیه مایع به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات برای درمان پریکاردیت انقباضی، به جراحی نیاز است.

سایر علل تیر کشیدن قلب

سایر علل تیر کشیدن قلب

موارد ذکر شده در بالا جزء شایع‌ترین علل قلبی تیر کشیدن قلب هستند. با این حال، برخی بیماری‌های قلبی نادر دیگر نیز می‌توانند سبب احساس سبب تیر کشیدن قلب و درد قلبی شوند. این بیماری‌های قلبی عبارتند از: دایسکشن (پارگی) سرخرگ کرونری، دایسکشن سرخرگ آئورت، آنوریسم سرخرگ آئورت، تنگی دریچه آئورت، افتادگی یا پرولاپس دریچه میترال و مشکلات ریتم قلبی.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

تمایز درد ناشی از حمله قلبی از سایر علل تیر کشیدن قلب آسان نیست و فرد بیمار ممکن است نتواند تفاوت‌های آنها را از هم تشخیص دهد. بنابراین، همیشه باید درد قفسه سینه را جدی گرفت. اگر تیر کشیدن قلب به صورت ناگهانی آغاز شود یا بیش از ۵ دقیقه طول کشید، باید به اورژانس مراجعه کنید. اگر درد پس از چند دقیقه برطرف شد، احتمال دارد که مشکل اورژانسی نباشد، با این حال همچنان باید برای بررسی علت دقیق درد خود به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص علت تیر کشیدن قلب

در صورتی که درد قفسه سینه شما شبیه به درد قلبی است، باید به اورژانس مراجعه کنید. به هنگام رسیدن به مرکز اورژانس، یک معاینه فیزیکی کامل روی شما انجام می‌شود که علائم حیاتی شامل فشار خون و ضربان قلب شما را چک می‌کند. سپس، پزشک از برخی روش‌های تشخیصی استفاده می‌کند تا بداند آیا درد قلبی شما ناشی از حمله قلبی یا بیماری‌های قلبی دیگر است یا خیر. تست‌هایی که به این تشخیص کمک می‌کنند، نوار قلب (ECG) و آزمایش خون هستند. برای موارد پیچیده‌تر پزشک ممکن است دستور اکوکاردیوگرافی، اسکن قلب یا CT آنژیوگرافی بدهد. در صورتی که فاکتورهای قلبی کنار گذاشته شد و پزشک اطمینان حاصل کرد که مشکل شما قلبی نیست، علل غیرقلبی درد قفسه سینه را بررسی می‌کند. به طور کلی از روش‌های تشخیصی زیر برای شناسایی علت تیر کشیدن قلب استفاده می‌شود:

الکتروکاردیوگرام

الکتروکاردیوگرام (ECG) ترجیحاً باید در ۱۰ دقیقه اول ورود به مطب انجام شود. در این تست سریع فعالیت الکتریکی قلب، اندازه گیری می‌شود. در این روش الکترود‌هایی روی قفسه سینه و گاهی اوقات روی بازو‌ها و پاها قرار می‌گیرد. الکترود‌ها به وسیله سیم‌هایی به کامپیوتر متصل هستند و نتایج آزمایش را نمایش می‌دهند. ECG نشان می‌دهند که ضربان قلب چقدر سریع یا چقدر کند است. ECG نشان می‌دهند که فرد سکته قلبی را تجربه کرده یا خیر.

تصویر برداری اشعه ایکس قفسه سینه

عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه وضعیت ریه‌ها و اندازه و شکل قلب و عروق خونی اصلی را نشان می‌دهد. اشعه ایکس قفسه سینه همچنین می‌تواند مشکلات ریوی مانند ذات الریه یا تحلیل رفتن ریه را نشان دهد.

آزمایش خون

در آزمایش خون، تعداد گلبول‌های خون (CBC)، پانل متابولیک پایه (BMP)، سطح تروپونین و لیپاز را اندازه گیری می‌شود. برخی از پروتئین‌های قلب پس از آسیب قلبی در اثر حمله قلبی به آرامی به خون نشت می‌کنند. برای بررسی این پروتئین‌ها می‌توان آزمایش خون انجام داد.

(CT) scan

سی تی اسکن می‌تواند لخته خون را در ریه تشخیص دهد یا دیسکسیون آئورت را مشخص کند. برای بررسی انسداد شریان‌های قلب می‌توان از انواع مختلف سی تی اسکن استفاده کرد. سی تی آنژیوگرافی عروق کرونر همچنین می‌تواند با برای بررسی عروق قلبی و ریوی به کار برده شود.

Echocardiogram

در اکوکاردیوگرام از امواج صوتی برای ایجاد فیلم‌هایی از قلب در حال حرکت استفاده می‌شود. گاهی اوقات ممکن است اکوکاردیوگرافی دقیق تری برای گرفتن تصاویر بهتر از قلب انجام شود. در این صورت ممکن است یک وسیله کوچک در گلو قرار داده شود تا تصویر بهتری از قلب تهیه شود.

تست استرس

در این تست فرد روی تردمیل می‌دود یا سوار دوچرخه ثابت می‌شود و در حین حرکت ضربان قلب وی کنترل می‌شود. در تست ورزش واکنش قلب نسبت به ورزش نشان داده می‌شود. اگر فرد توان ورزش کردن نداشته باشد، به او دارو‌هایی داده می‌شود که مانند ورزش روی قلب اثر می‌گذارند.

کاتتریزاسیون کرونر

این روش به پزشک کمک می‌کند تا محل انسداد شریان را تشخیص دهد. یک لوله انعطاف پذیر بلند و نازک در یک رگ خونی، معمولاً از کشاله ران یا مچ دست، وارد شده و به سمت قلب هدایت می‌شود. رنگ از طریق لوله به شریان‌های قلب جریان می‌یابد. این رنگ باعث می‌شود که سرخرگ‌ها در تصویربرداری واضح‌تر دیده شوند.

پیشگیری از تیر کشیدن قلب

پیشگیری از تیر کشیدن قلب

تیر کشیدن قلب صرف نظر از علت زمینه‌ای آن قابل پیشگیری است. تغییر عادات و رفتارهای تغذیه‌ای و اصلاح سبک زندگی می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی و سایر بیماری‌ها موثر باشد و به طور کلی سلامت شما را بهبود دهد. برخی از این اقدامات عبارتند از:

  • رژیم غذایی متعادل شامل غذاهای کم‌چرب و سرشار از فیبر شامل میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل
  • خوردن غذاهای سرشار از امگا-۳ مانند انواع ماهی‌ها
  • کاهش مصرف نمک
  • پرهیز از مصرف چربی‌های اشباع (گوشت قرمز، غذاهای سرخ شده و شیرینی‌ها)
  • مدیریت بیماری‌های متابولیک، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت
  • ورزش منظم با شدت متوسط
  • کاهش وزن و نگهداشتن آن در محدوده وزن سالم
  • ترک سیگار و فرآورده‌های تنباکو
  • محدود کردن مصرف الکل

نتیجه‌گیری

تیر کشیدن قلب یک مسئله جدی است که بیشتر اوقات دارای علل قلبی است. مهم‌ترین علت قلبی تیر کشیدن قلب حمله قلبی است که یک وضعیت اورژانسی است. با این حال، حمله قلبی تنها علت نیست و بیماری‌های قلبی دیگری نیز می‌توانند سبب بروز درد در قفسه سینه شوند. تشخیص علت درد قفسه سینه بسیار دشوار است و نیاز به ارزیابی‌های تخصصی توسط پزشک دارد.

سوالات رایج

آیا تیر کشیدن قلب خطرناک است؟

در صورتی که درد قفسه سینه ناشی از حمله قلبی باشد، خطرناک است و باید سریعا با اورژانس تماس گرفته شود.

هنگام تیر کشیدن قلب چه باید کرد؟

اگر تیر کشیدن قلب به صورت ناگهانی آغاز شود یا بیش از ۵ دقیقه طول کشید، باید از اورژانس درخواست کمک کنید. اگر درد پس از چند دقیقه برطرف شد، احتمال دارد که مشکل اورژانسی نباشد، با این حال همچنان باید برای بررسی علت دقیق درد خود به پزشک مراجعه کنید.

 آیا تیر کشیدن قلب نشانه سکته قلبی است؟

در صورتی که درد قفسه سینه جدید باشد، به صورت ناگهانی رخ بدهد، بیشتر از ۵ دقیقه طول بکشد، درد به بازو و گردن و فک منشعب شود و علائم دیگری مانند تهوع یا گیجی یا تعریق سرد وجود داشت باشد، احتمال بروز حمله قلبی وجود دارد.

آیا تیر کشیدن قلب خود به خود برطرف می‌شود؟

بسته به علت، گاه ممکن است درد قفسه سینه خود بخود برطرف شود. برای مثال، درد آنژین ممکن است با استراحت برطرف شود.

تیر کشیدن قلب در سکته قلبی چگونه است؟

درد ناشی از سکته قلبی به صورت ناراحتی و فشار زیاد، سنگینی یا فشردگی احساس می‌شود. این درد معمولا به تدریج شدید می‌شود و ممکن است به بازوی چپ، گردن، فک و کمر نیز انشعاب یابد.

تیر کشیدن قلب در سکته قلبی چقدر طول می‌کشد؟

درد شدید ممکن است ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد.

تفاوت تیر کشیدن قلب در حمله قلبی با درد معده چیست؟

در حمله قلبی معمولا به جای درد احساس فشار، سنگینی یا فشردگی وجود دارد که ممکن است به بازوها، شانه، گردن و فک انشعاب یابد. درد سوزش سردل به صورت سوزش است که به گلو منشعب می‌شود.

تفاوت تیر کشیدن قلب در حمله قلبی با درد ماهیچه‌ای چیست؟

شدت درد قلبی با نفس عمیق تغییر نمی‌کند. نفس عمیق در درد ماهیچه‌ای می‌تواند باعث تیر کشیدن و درد شدید ماهیچه شود.

علت تیر کشیدن قلب با نفس عمیق چیست؟

تیر کشیدن قلب به هنگام تنفس می‌تواند ناشی از پری‌کاردیت باشد. با این حال، بیماری‌هایی با منشاء غیرقلبی مانند پنومونی یا اضطراب نیز می‌توانند سبب درد قلب هنگام نفس کشیدن شوند.

علت تیر کشیدن قلب بعد از غذا خوردن چیست؟

تیر کشیدن قلب پس از غذا خوردن معمولا نشانه سوزش سر دل است. با این حال اگر درد ادامه پیدا کند، نگران‌کننده است و باید در اسرع وقت با پزشک مشورت شود.

علت تیر کشیدن قلب بعد از ورزش چیست؟

شایع‌ترین دلیل تیر کشیدن قلب پس از ورزش اسپاسم راه‌های هوایی کوچک در ریه‌ها است. با این حال، درد آنژین صدری نیز با ورزش تحریک می‌شود و با استراحت برطرف می‌شود.

تیر کشیدن قلب در صبح نشانه چیست؟

تیر کشیدن قلب هنگام بیدار شدن ممکن است ناشی از مسائل جزئی‌تری مانند استرس یا سوءهاضمه یا مسئله جدی‌تری مانند حمله قلبی باشد.

تیر کشیدن قلب در خواب نشانه چیست؟

تیر کشیدن قلب در شب می‌تواند نشانه آنژین قلبی باشد. همچنین، بیماری‌های غیرقلبی مانند ریفلاکس اسید و مشکلات تنفسی نیز می‌توانند این درد را ایجاد کنند.

تیر کشیدن قلب هنگام سرفه نشانه چیست؟

تیر کشیدن قلب در زمان سرفه کردن می‌تواند ناشی از کشیدگی عضلات باشد یا نشانه پری‌کاردیت، پنومونی و یا بیماری‌های جدی دیگر باشد.

علت تیر کشیدن گاهی اوقات قلب چیست؟

تیر کشیدن قلب که گاهی اوقات رخ می‌دهد، می‌تواند نشانه آنژین قلبی یا حمله قلبی باشد یا دلایل غیرقلبی داشته باشد.

علت تیر کشیدن مداوم قلب چیست؟

تیر کشیدن قلب به مدت طولانی که چند هفته یا چند ماه طول بکشد، احتمالا ناشی از مشکلات اسکلتی‌عضلانی است و احتمال کمتری دارد که علت قلبی داشته باشد.

علت تیر کشیدن قلب و حالت تهوع چیست؟

تیر کشیدن قلب که بیش از چند دقیقه طول می‌کشد و به تدریج بدتر می‌شود، یک علامت سکته قلبی است. تهوع نیز ممکن است در طی حمله قلبی وجود داشته باشد و احتمال بروز آن در زنان بیشتر از مردان است.

تیر کشیدن قلب سمت راست نشانه چیست؟

علت تیر کشیدن قلب سمت راست می‌تواند ناشی از بیماری‌های قلبی باشد که سمت راست قلب را درگیر کرده‌اند. با این حال، مشکلات هاضمه، ریوی و ماهیچه‌ای نیز می‌توانند این درد را ایجاد کنند.

علت تیر کشیدن پشت قلب و پشت کتف چیست؟

درد پری‌کاردیت معمولا پشت جناغ سینه یا سمت چپ قفسه سینه احساس می‌شود. این درد ممکن است به کتف و گردن نیز گسترش یابد.

فهرست مطالب
تماس با ما